Pressmeddelande: Ny utbildning med naturen som hälsoredskap | Region Värmland

Pressmeddelande: Ny utbildning med naturen som hälsoredskap

[PRESSMEDDELANDE] Är naturen ett redskap att använda i sökandet efter bättre hälsa? Klarälvdalens folkhögskola i Stöllet tycker det och sätter just naturen i fokus när de i höst drar igång den nya utbildningen Naturhälsocoach.

– Vi vill att man ska se naturen som en resurs i arbetet med att coacha till livsstilsförändring, säger Ingela Kåreskog, kursansvarig.
Klarälvdalens folkhögskola har profilerna natur, skog, turism och omsorg. När höstterminen startar i augusti har de tagit fram en ny utbildning som syftar till att ge kursdeltagarna kunskaper för att professionellt kunna arbeta som naturhälsocoacher. Målgruppen är dem som är intresserade av att motivera och aktivera andra till en hälsosam livsstil

Yrket hälsocoach ökar och bland annat Landstinget har satsat på kategorin, men det som gör den nya utbildningen unik är valet av naturen som ett tydligt redskap.
– Det kommer mer och mer forskning inom det här området som visar att naturen kan vara en viktig del för att motivera till en hälsosam livstil. Bland annat har man sett att bara bilder av naturen kan vara nyttig. Men vi vill mer, vi vill hitta praktiska metoder att använda och kombinera dem med teori, säger Ingela.
Studierna, som sker under ett år, kommer att omfatta bland annat naturen som hälsobefrämjare, coachning, mindfulness, naturlig kost, utomhuspedagogik, estetik, stresshantering, företagande och mycket mer. Satsningen på den nya utbildningen kombineras också med arbetet att skapa ett branschråd för att ge utbildningen en ordentlig förankring inom branschen.
– Det här är ett försök, det är första året vi testar och vi får se vart det leder. Men vi vill dra igång det här i Värmland, vi har ju naturen runt knuten och vi behöver bli bättre på att lära oss använda den, säger Ingela.

Höstterminen startar den 20 augusti och då drar också kursen Naturhälsocoach igång i Stöllet, Torsby. Är ni intresserade av att veta mer om kursen och skolan får ni gärna ta kontakt med Ingela Kåreskog, kursansvarig, eller Per-Erik Hansson, rektor.

Kontakt
Ingela Kåreskog, kursansvarig
Telefon: 0563-252 07
E-post: ingela.kareskog@regionvarmland.se

Per-Erik Hansson, rektor
Telefon: 072-2015241
E-post: per-erik.hansson@regionvarmland.se

Växel: 0563 – 252 00
________________________________________

Klarälvdalens folkhögskola har profilerna natur, skog, turism och omsorg och kallar sig Den gröna skolan. Klarälvdalens folkhögskola erbjduder såväl profilkurser som möjligheten att läsa upp högskolebehörighet. Både skolan och internatet ligger i Stöllet vid Klarälvens strand men har också dagsstudier i Hagfors och Sunne.
www.klaralv.se