Filmörnen 2014 avgjord | Region Värmland

Filmörnen 2014 avgjord

[NYHET] I helgen avgjordes Filmörnen och efter att ha plockat hem pris för bästa klipp, regi och mellanvikt fick Emelie Hahne och Klara Olsson ta emot det tyngsta priset. De var märkbart chockade över sina priset för sin känsloladdade kortfilm ”Sov gott, min prinsessa”.

Juryns motivering

En modig film som verkligen berör och låter oss komma nära i varje scen. Känsloladdat, Välspelat och intimt. En film som helt enkelt är omöjlig att släppa!

Totalt visades 47 kortfilmer och priset för bästa supervikt gick till veteranerna Erik Fasth och Remzi Halimi för filmen ”Ha’nte hônne”. Tungvikten plockades hem av filmen ”Pebkac” av Johan Andersson som också vann flera andra priser. Lättviktsklassen vanns även den av en veteran i sammanhanget. 12-åriga Benjamin Grimm har deltagit i Filmörnen 4 år i rad (vinner lättvikten för 3:e gången). Publikpriset gick till dramat ”Bleu et Jaune” av Rickard E. Boström som även fick ett hedersomnämnade av juryn. 

I årets jury satt Line Billa Ljøstad, skådespelare, Marcus Carlsson, regissör och Johanna Strömberg, skådespelare. De vittnade alla tre om att det var svåra val, men att de i slutändan var överrens om vart priserna skulle landa. Många filmer orsakade långa diskussioner, ofta på grund av sina tuffa innehåll. Nu väntar SM i ung film i Novemberfestivalen för ”Sov gott, min prinsessa” och ”Pebkac”. För urval skickas ”Allt du inte ser” och ”Edge of Summer”. Vi håller tummarna för att även dessa filmer får visas i Trollhättan och tävla för Värmland. Missade man årets kortfilmsfest så får man chansen i Värmlands Filmförbunds program Filmfönstret som sänder i Glimt TV under hösten. Läs mer på www.filmornen.se