Värmländskt i dokumentärsatsning | Region Värmland

Värmländskt i dokumentärsatsning

[NYHET] För fjärde gången har Svenska Filminstitutet och Sveriges Television gjort en gemensam satsning på den korta dokumentären. Många Guldbaggebelönade och Guldbaggenominerade regissörer ligger bakom de åtta filmer som producerats. Två av dessa är värmländska Sara Broos och Johanna St Michaels.

FANS: är åtta filmer där regissörerna har vänt kameran mot publiken. Kulturdokumentärer skildrar oftast konstnären bakom verket, men här får vi höra och se mottagarens perspektiv. På högst olika sätt speglar dessa kortfilmer människans passion och besatthet av kultur.

Regissörerna av FANS: är Mats Bigert och Lars Bergström (som tidigare gjort bland annat Väderkriget), Ina Holmqvist ochEmelie Wallgren (Guldbaggenominerade för Så nära), Marcus Lindeen (Guldbaggebelönad för Ångrarna), Johanna St Michaels (Penthouse North), Sara Broos (vars film om Lars LerinFör dig naken, belönades på Göteborgs filmfestival),Maryam Ebrahimi (producerade Emmy-belönade Frihet bakom galler), Marius Dybwad Brandrud (fotograf till filmer som Playoch De ofrivilliga och regissör till den prisbelönta Efter dig) och Måns Månsson (Guldbaggenominerad för H:r Landshövdingoch långfilmsaktuell med Yarden).

Sändningsordning

SVT 1 söndag 19 april 2015: FANS : Tangokungens dotter av Ina Holmqvist och Emelie Wallgren
Först i vuxen ålder förstod Shelia att pappa, Olavi Virta, var en av Finlands genom tidernas störste tangokung. Idag försöker hon lära känna sin pappa genom musiken.

SVT 1 söndag 26 april 2015: FANS : Dear Director av Marcus Lindeen
Sommaren 1980 skriver den amerikanska jazzpianisten Kazzrie Jaxen ett 16 sidor långt brev till regissören Ingmar Bergman. Hans film Ur marionetternas liv har satt igång ett dramatiskt inre sökande som till slut fått henne att förstå att hon inte är ensam i sin egen kropp.

SVT 1 söndag 3 maj 2015: FANS: Hemland av Sara Broos
En ung kvinna flyr kriget i Syrien och hamnar i Sverige. Musiken för henne i drömmen tillbaka till hemlandet. Minnena är kopplade till olika låtar. Speciellt en har följt henne genom hela livet och blir en länk mellan det gamla och det nya: en låt av norska bandet A-Ha.

SVT 1 söndag 17 maj 2015: FANS : Sussie och dockhuset av Maryam Ebrahimi
I en liten vindsvåning mitt i skogen någonstans i Dalarna, lever Sussie I sitt alldeles egna dockhus. Likt Alice i underlandet, som faller ner i ett kaninhål, försvinner Sussie in i en värld fylld av utomjordiska varelser och historier.

SVT 1 söndag 24 maj 2015: FANS : VMA / Viktigt meddelande till allmänheten av Mats Bigert och Lars Bergström
VMA är en surrealistisk actionfilm om alternativa sätt att göra sig hörd. Konstnärsduon Bigert & Bergström rycker ut i en ambulans och hjälper olika människor att komma till tals.

SVT 1 söndag 31 maj 2015: FANS : Esther av Måns Månsson och Ayedin Ronaghi
En svårt synskadad pensionär på jakt efter sin konstnärsdotters offentliga utsmyckning. Esther (94) rör sig målmedvetet genom en snårskog.

SVT 1 söndag 14 juni 2015: FANS : Rehearsals av Marius Dybwad Brandrud
Rehearsals gör erfarenheter av lyssnande i kollektiva rum. Genom olika försök undersöks vad det innebär att lyssna.

SVT 1 söndag 21 juni 2015: FANS: Ett smörgåsbord av synd av Johanna St Michaels
På Stockholms Burlesque Festival möts Nick the Dick som ska ställa upp i The Tassle and Twirl Championship för första gången, Aurora, feminist, och Thorbjörn som gillar att klä ut sig för att utmana mansrollen.

Läs mer om SVT och Filminstitutets satsning på kortdokumentär