Premiär för snabbtåg Stockholm–Oslo

[PRESSMEDDELANDE] På måndag den 10/8 är det premiär för SJ:s nya, snabbare tåglinje mellan Stockholm och Oslo. Satsningen är efterlängtad av många aktörer i Värmland.

SJ:s nya satsning på sträckan Stockholm-Örebro-Karlstad-Oslo kommer korta restiden mellan huvudstäderna med upp till en och en halv timme, samtidigt som antalet avgångar utökas.

– Jag tackar SJ för ett väldigt bra samarbete när det gäller att etablera den här linjen, säger regionråd Tomas Riste.

På premiärturen kommer även landshövding Kenneth Johansson, kommunalråd Per-Inge Lidén (MP) samt Handelskammarens VD Frida Johansson att delta. Också de välkomnar varmt satsningen, som kommer att korta restiden från sex timmar till cirka fyra och en halv timma.

Utifrån avsiktsförklaringen ”Oslo-Stockholm 2.55” jobbar Region Värmland, Karlstads kommun, Region Örebro län och Örebro kommun tillsammans för att få en snabb och driftssäker järnväg och visionen är en restid på högst tre timmar.

Bra järnvägsförbindelser mellan huvudstäderna är av nationell betydelse för både Norge och Sverige. Inte minst kan det öka sysselsättningen, i och med att det blir möjligt att arbetspendla längre när restiden minskar. Cirka 27 000 boende arbetspendlar idag från Sverige till Norge.

Det är också viktigt för miljön att tåget utvecklas till ett bra alternativ till flyget på den här sträckan. Idag görs varje år cirka 1,4 miljoner flygresor mellan Oslo och Stockholm.

Premiärturen går från Stockholm till Oslo med stopp i Karlstad. På Oslo Sentralstasjon uppmärksammas premiären med bandknytning och blåsorkester samt förfriskningar.

Media är välkomna på premiärtåget men föranmälan behövs.

Pressinformation, pressbilder samt pressanmälan till resan:
Kontakta SJs presstjänst: 010-751 51 84 och press@sj.se (öppnas i nytt fönster)

Kontaktuppgifter:
Tomas Riste, regionråd, tel 070-618 77 70
Kenneth Johansson, landshövding, tel 072-560 87 73
Frida Johansson, VD Handelskammaren Värmland, tel 070-6187722.
Per-Inge Lidén, kommunalråd Karlstads kommun, tel 070-001 82 71