Nya Värmlandsmontern | Region Värmland

Nya Värmlandsmontern

[PRESSMEDDELANDE] Nu kan vi presentera programmet för Värmlandsmontern på Bokmässan i Göteborg den 22-25 september. Nytt för i år är bland annat sammansättningen av scenprogrammet och själva montern, som får en ny och enhetlig form.  

Läs hela programmet på regionvarmland.se/varmlandsmontern

I år är första året sedan 2009 som Region Värmland själva arrangerar Värmlandsmontern på Bokmässan i Göteborg. Arbetet sker för att stödja utvecklingen av berättartraditionen i Värmland, som i sin tur är en viktig del i den regionala utvecklingen.  

En förändring jämfört med tidigare är sammansättningen av författare och konstnärer som kommer delta på scenen.  
– Vi strävar efter att bredda innehållet ännu mer än tidigare så att det handlar om berättande i vid bemärkelse, säger Ricky Andreis, projektledare för Värmlandsmontern. 
Till exempel kommer komikern Mathias Hallquist berätta om sina uppmärksammade You Tube-klipp. Vi får se och höra om den prisbelönta filmen Var är hem? och Sara Broos beskriver arbetet med sin nya film Speglingar. Även Karlstads Universitet är på plats med värdar och programpunkter under mässdagarna.  

Samtidigt kommer besökarna att känna igen sig. Tonvikten ligger fortfarande på litterärt berättande, med medverkande som Ninni Schulman, Hanna Hellqvist, Lars Andersson, Jan Jörnmark och Mårbackastipendiaten Ebba Witt Brattström på scen.   
– Vi bjuder fortfarande på kaffe och skrädmjölsdrömmar, och bokförsäljningen sköts som vanligt av Föreningen Värmlandslitteratur, säger Ricky Andreis. 

På torsdagen 22/9 klockan tio tillkännages Årets Värmlandsförfattare och Region Värmlands litteraturstipendiater. Själva prisutdelningen blir dock på Värmlands Bokfestival i november. Under torsdagen och fredagen är scenprogrammet i övrigt framför allt riktat till personer som arbetar i branschen. På lördag och söndag är programmet tydligare riktat till allmänheten.  

En annan nyhet för året är själva montern. Tidigare har en ny monter byggts varje år, och varje utställare har byggt sina egna delar. För att få en monter med enhetligt utseende som kan användas år efter år har en ny design tagits fram av formgivaren Tor Cederman, i samverkan med Heidruns förlag och Visit
– Montern får liggande träpanel i en ganska mörkt grå färg. På väggarna kommer det finnas verk av fotokonstnären Rolf Johnson, berättar Tor Cederman.  

Kontakt: Ricky Andreis, projektledare event, Avdelningen för kulturutveckling på Region Värmland
E-post: ricky.andreis@regionvarmland.se 
Tel: 054-701 10 52, 072-701 05 13