Per Gustavsson blir Årets Värmlandsförfattare | Region Värmland

Per Gustavsson blir Årets Värmlandsförfattare

[NYHET] Årets Värmlandsförfattare 2016 blir Per Gustavsson, som skrivit och illustrerat en lång rad uppmärksammade barnböcker. Region Värmlands litteraturstipendier går till Maja Hjertzell och Magnus Hynell. Det tillkännagavs på Bokmässan i Göteborg under torsdagsförmiddagen.

För att uppmuntra utvecklingen av litterärt berättande delar Region Värmland varje år ut priset Årets Värmlandsförfattare samt ett stipendium till minst två, men högst fem, författare.

Priset går i år till Per Gustavsson från Arvika, som bland annat skrivit och illustrerat Skuggsidan samt serien När en prinsessa…, till exempel När en prinsessa vaknar om natten och När prinsar stannar hemma.

Juryns motivering lyder:

”Årets Värmlandsförfattare tilldelas illustratören och författaren Per Gustavsson för hans rika bokproduktion som älskas av både barn och vuxna. Han bidrar till att ge barn friheten att vara som de är, genom att motverka stereotypa könsroller. Med humor, medkänsla och klokhet delar han med sig av en rik bildvärld som barn och vuxna lätt kan ta till sig.”

Årets litteraturstipendiater

Samtidigt hyllades stipendiaten Maja Hjertzell, med motiveringen:

”Region Värmlands litteraturstipendium tilldelas Maja Hjertzell för Vad gör man inte – en ungdomsroman som verkligen griper och berör. Stilistiskt skickligt, trovärdigt, träffande och dessutom spännande till sista sidan.

Den andra stipendiaten som uppmärksammades var Magnus Hynell, med motiveringen:

”Region Värmlands litteraturstipendium tilldelas Magnus Hynell för boken Jägarstenåldern – ett unikt verk om Värmlands äldsta historia, av imponerande omfång och illustrerat av författaren själv. Tack vare Magnus Hynell vet värmlänningarna nu det mesta om sitt landskaps många geofysiska förvandlingar de senaste 10 000 åren.”

Bakgrund

Region Värmlands litteraturstipendium är på sammanlagt 60 000 kronor och delas ut en gång om året till verk ur det senaste årets utgivning av litteratur med Värmlandsanknytning. Även Årets Värmlandsförfattare utses årligen. I juryn för de båda utmärkelserna sitter bland andra representanter från Föreningen Värmlandslitteratur och från Region Värmland.