Oslo och Växjö vinner EU-miljöpris | Region Värmland

Oslo och Växjö vinner EU-miljöpris

[NYHET] Den 2 juni annonserades vinnaren av European Green Capital 2019 och vinnarna av European Green Leaf 2018. Två av de tre vinnarna är städer i vår närhet; Oslo är European Green Capital 2019 och Växjö utsågs till en av två Green Leaf-städer 2018.

European Green Capital Award är ett EU-initiativ som lanserades år 2008 av EU-kommissionen och syftar till att uppmärksamma städer som är ledande i miljövänlig stadsutveckling. Av de nominerade städerna Gent (Belgien), Lathi (Finland), Oslo (Norge), Lissabon (Portugal) och Tallin (Estland), var det Norges huvudstad Oslo som vann priset European Green Capital 2019. De kriterier som efterfrågas för att bli nominerad är att staden regelbundet har nått upp till höga miljö-och hållbarhetsstandarder, att staden har åtagit sig ambitiösa mål för en fortsatt miljövänlig och hållbar utveckling. Staden ska även ses som en förebild och inspirera andra städer genom att sprida goda exempel till övriga europeiska städer. År 2010 vann Stockholm European Green Capital Award.

European Green Leaf Award är en tävling öppen för alla mindre och medelstora städer runt om i Europa med ett invånarantal mellan 20 000 och 100 000. Syftet med tävlingen är att uppmärksamma städer som visar på goda åtaganden för att generera hållbar tillväxt, att uppmuntra städer till att aktivt utveckla invånares miljömedvetenhet och att identifiera städer som kan vara så kallat ”gröna ambassadörer” för att uppmuntra andra städer till förbättring och utveckling i strävan mot ett mer hållbart samhälle. European Green Leaf Award 2018 gick till Växjö och Leuven i Belgien.

Läs mer om utnämningarna här.

Läs mer om tävlingarna här.