Storsatsning på fler unga filmare | Region Värmland

Storsatsning på fler unga filmare

[PRESSINBJUDAN] Nu är satsningen i gång på att uppmuntra fler unga i Värmland att skapa film. 20 handledare har fortbildats hittills och Årjäng är en av de kommuner där det redan har gett resultat. På torsdag har filmarna Shafagh Shakeri och Esmat Muradi premiär på sin film.  

Nio kommuner i Värmland är nu engagerade i projektet Var är hem?. Det är en satsning som Region Värmland och Statens Kulturråd gör för att stötta lokala aktörer som vill erbjuda filmverksamhet för barn och unga på fritiden. Målgruppen är ungdomar mellan 13 och 17 år. Verksamheterna ska ha ett tydligt jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.  

Hittills har tjugo handledare utbildats, med stöd av handboken The way home som tagits fram av Region Värmland. Handledarna har olika bakgrund och arbetar till exempel som fritidsledare, bibliotekarier eller på kulturskolor.  
Torsby, Säffle och Årjäng har redan kommit igång med sin filmverksamhet för unga, och i Årjäng är det dags för premiär. Det är filmarna Shafagh Shakeri och Esmat Muradi som visar A place, som är deras andra film. Den bygger på egna erfarenheter av att vara ung och utvisningshotad i Sverige.  

– Jag hade intresset att göra korta klipp men saknade kunskap. Genom att jag deltog i Var är hem?-projektet fick jag grundläggande kunskaper i filmskapande samt en röst att berätta om min egen livssituation via mina filmer, berättar Shafagh Shakeri.   

Esmat Muradi har varit fotograf till Shafagh Shakeris två filmer, samt ytterligare en produktion i Falkenberg.  

Tid: Torsdag  7 september kl 19:00-20:00, under Regnbågsfest Årjäng. 
Plats: Årjängs Folkets hus och bio 
Kontakt: Stefan Barkman, stefan.barkman@regionvarmland.se, tel 076-130 90 25