Sista delen av Europe on the move presenterat | Region Värmland

Sista delen av Europe on the move presenterat

[NYHET] Den 17 maj lanserade EU-kommissionen den sista delen av initiativet ”Europe on the move” som är en agenda för säker, ren och uppkopplad mobilitet. Samtidigt öppnas nya utlysningar inom Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF).

Kommissionens två tidigare delar av initiativet ”Europe on the move” lanserades i maj, respektive november, 2017 och innehöll bl.a. förslag om social rättvisa och konkurrenskraftig rörlighet samt CO2-standarder och ett direktiv för rena fordon. Det tredje paketet som Kommissionen lanserade den 17 maj utgör en avslutande del av satsningen på moderniserad mobilitet.
 
Ledorden för paketet är en trafik som är säker, ren, uppkopplad och automatiserat. Genom bättre utrustade fordon och att bistå medlemsländerna med hjälp att kartlägga farliga körsträckor är syftet att öka säkerheten i trafiken. Kommissionen föreslår även att införa normer för koldioxidsläpp för tunga fordon med tydliga utsläppsmål, vilket ska uppnås bl.a. genom märkning av däck och med hjälp av en handlingsplan för batterier.  Vidare innehåller förslaget en strategi för att EU ska bli världsledande inom självkörande och uppkopplade mobilitetssystem.
 
Initiativen kommer parallellt med att nya utlysningar öppnar inom Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF). Utlysningarna innefattar totalt 450 miljoner euro och är öppna fram till den 24 oktober 2018. 

Läs mer om Europe on the move här.
 
Läs mer om den första delen av Europe on the move här.
 
Läs mer om den andra delen av Europe on the move här.
 
Läs mer om den tredje delen av Europé on the move här.
 
Läs mer om utlysningarna inom CEF Transport här.