Norsk gränshandel går fortsatt uppåt | Region Värmland

Norsk gränshandel går fortsatt uppåt

[NYHET] Den norska gränshandelns betydelse för Värmland fortsätter att öka. Uppskattningsvis står norrmännen för uppåt en fjärdedel av all detaljhandel i länet. Det visar en färsk rapport från HUI Research som Svensk Handel, Region Värmland och Västra Götalandsregionen har finansierat.

Under en lång rad av år har den norska gränshandeln i Sverige varit omfattande och rapporten ”Norsk gränshandelskonsumtion i Sverige 2017” visar att den fortsätter slå rekord. I Strömstad, Eda och Årjäng fyller inresta norrmän kundvagnarna med sådant som godis, läsk, alkohol, tobak och livsmedel.

I fjol handlade norrmän för 25,6 miljarder kronor i Sverige, visar rapporten.
– Här i Värmland handlade norrmännen för uppskattningsvis 5,5 miljarder kronor i fjol. Det motsvarar en fjärdedel av hela detaljhandelns omsättning i länet, säger Tomas Riste, regionråd på Region Värmland.

Med sin närhet till Oslo intar Strömstad en ohotad position, men därefter kommer de två värmländska kommunerna Eda och Årjäng.
– Gränshandeln är oerhört viktig för sysselsättningen i Värmland, särskilt för gränskommunerna. I Eda är 21 procent sysselsatta i gränshandeln och i Årjäng 15 procent, säger Stina Höök, regionråd på Region Värmland.

Det är de lägre priserna i Sverige som lockar norrmännen. Generellt ligger priserna på varor högre i Norge och till det kommer norska tullar och punktskatter som får priserna på vissa varor att bli väsentligt högre i Norge än i Sverige. I Sverige kan norrmännen handla tobak och alkohol till nästan halva priset medan ägg och mejeriprodukter som ost och mjölk går att få till en tredjedel av priset.

Ladda ner rapporten hos Svensk Handel