UKM riksfestival till Karlstad 2019 | Region Värmland

UKM riksfestival till Karlstad 2019

[PRESSMEDDELANDE] Under torsdagen blev det klart att riksfestivalen för UKM, Ung kultur möts, kommer arrangeras i Karlstad nästa år. Datumen blir den 27-30 juni. 

UKM riksfestival har arrangerats i Värmland vid tre tillfällen tidigare. I Karlstad 2000, Deje 2006 och Säffle 2012. Nu återvänder riksfestivalen till Karlstad och Värmland. Festivalen beräknas locka 300 unga deltagare från olika delar av landet och publiken får ta del av öppna aktiviteter som scenföreställningar och konstutställning. 

Alla riksfestivaler innehåller konstutställningar, scenföreställningar och workshops. I Värmland kommer festivalen att kompletteras med ett VIP-program för politiker, tjänstepersoner och anställda i olika verksamheter som arbetar med unga i skola och på fritid. Det kommer också finnas ett mässtorg för organisationer och verksamheter som på olika sätt arbetar med samma målgrupp som UKM.

Riksfestivalen finansieras av Region Värmland, Karlstads kommun och föreningen UKM Sverige. Region Värmland ansvarar för projektledning, Karlstads kommun för en lokal arbetsgrupp och själva festivalen arrangeras av en ung arrangörsgrupp med stöd av vuxna mentorer.

UKM verkar för att ungas röster ska höras och ung kultur ska få ta plats. Alla unga mellan 13 och 20 år är välkomna att vara med och allt som kan visas i en utställning eller på en scen har en given plats i festivalen. Som crew hjälper unga arrangörer till med arrangemanget och skapar en upplevelse värd att minnas – en viktig erfarenhet som får dem att växa och dessutom passar fint i CV:n. 

Pressbilder för nedladdning finns här nedanför. Fotocredit ska ges till: Ida Alamaa/UKM Sverige

Bild på Stefan Westling

Stefan Westling

Kulturkonsulent

Avdelningen för kulturutveckling

UKM, Drömsommarjobbet, Ungdomspengar

054-701 11 22

070-350 57 40

stefan.westling@regionvarmland.se

Foto: Ida Alamaa/UKM Sverige

Foto: Ida Alamaa/UKM Sverige