Unga värmlänningar på möjligheternas festival | Region Värmland

Unga värmlänningar på möjligheternas festival

[PRESSMEDDELANDE] Den 27-30 juni deltar 40 ungdomar från Värmland på UKM (Ung Kultur Möts) riksfestival i Tidan utanför Skövde. Under fyra dagar bjuds det på scenuppträdanden, konstutställning och workshops.

Vid lunchtid onsdagen den 27 juni samlas ett gäng med förväntansfulla ungdomar från Värmland vid tågstationen i Karlstad. Det är dags för avresa till Tidan och årets riksfestival inom UKM.

Om du vill prata med Stefan Westling eller någon av ungdomarna innan så går det att ordna. Kontaktuppgifter till Stefan nedan.

Tid: onsdag 27/6 kl 12.30
Plats: Karlstads järnvägsstation

– I år deltar vi på riksfestivalen med den största värmländska representationen på många år. Det är ju förstås hur kul som helst. Att fler och fler unga får möjligheten att mötas, uttrycka sig kreativt och utvecklas i en miljö där inkludering och respekten för allas lika värde är så central, säger Stefan Westling, regional samordnare för UKM och kulturkonsulent på Region Värmland.

UKM skapar mötesplatser i form av festivaler där unga människor i åldern 13-20 år på olika sätt får uttrycka sig kreativt och konstnärligt för en publik. En viktig del är också det unga arrangörskapet. UKM skapas med, för och av unga. Syftet med UKM är att erbjuda unga människor en trygg och inkluderande miljö med möjligheter till att vidga sitt kontaktnät, utmana sig själva och utvecklas som individer.

– Under senare år har UKM i Värmland förändrats på flera plan. Vi ser bland annat en tillströmning av fler deltagare och då inte minst i form av nya svenskar som berikar våra festivaler på många sätt. En annan positiv förändring noterar vi på arrangörssidan där fler och fler unga tar plats, säger Stefan Westling.

Över 200 unga deltog vid årets regionfestival som arrangerades i Säffle i maj. I den bästa av världar skulle förstås alla ges chansen att få följa med till riksfestivalen. Av praktiska och ekonomiska skäl så går det dock inte. Ett urval måste göras. Regionfestivalens urvalsgrupp valde vilka som skulle få möjligheten att representera sig själva, sitt konstnärliga uttryck och regionen på riksfestivalen.

Bild på Stefan Westling

Stefan Westling

Kulturkonsulent

Avdelningen för kulturutveckling