Får i fokus | Region Värmland

Får i fokus

[PRESSINBJUDAN] Under juli håller några av Sveriges bästa lärare inom textilkonst, ull (och hemslöjd) en sommarkurs i Värmland. Kursen ”Fårkalaset” hålls på Kyrkeruds folkhögskola och arrangeras av Region Värmland i samarbete med Fåreningen Fårfest i Kil.

Det är första gången kursen genomförs och intresset har varit stort.  

– Deltagarna är från hela landet, från norr till söder, öst till väst, säger Carina Olsson, hemslöjdskonsulent på Region Värmland. 

”Fårkalaset” består av nio olika delkurser, föreläsningar, workshops och pop up-utställningar. De professionella slöjdarna delar med sig av sin kunskap kring att skapa i ull och fårskinn på olika sätt. De lär ut olika tekniker samt ger deltagarna möjlighet att själva prova på att skapa i materialen. Kursens tema är ”fåret går åt” och visar hur det går att använda djuret på olika sätt. 

Tisdagen den 17 juli arrangerar Fårkalaset även en ”sommarkväll” som är öppen för alla med fri entré. Kvällen består av både en workshop och tre föreläsningar. 

Själva namnet ”Fårkalaset” syftar till en fest som hålls på torsdagskvällen, där fåret har en central roll. 

Media är varmt välkomna 17–20 juli! (Kursen startar 16 juli med middag på kvällen.) Kontakta oss gärna i förväg för information om exakta tider. 

Datum: 
16–20 juli 

Plats: 
Kyrkeruds folkhögskola, Årjäng 

Kontakt

Bild på Carina Olsson

Carina Olsson

Hemslöjdskonsulent

Avdelningen för kulturutveckling

054-701 10 57

070-331 13 64

carina.olsson@regionvarmland.se

Delkurser som ingår 

Tryck på lammskinn 

Deltagarna får testa att skära ut en egen stämpel för blocktryck och prova rapportering av mönster. Möjlighet ges att även trycka en längre bård eller ett helt skinn. 

Lärare: Helena Bengtsson 

Sy i lammskinn 

Delkursen handlar om olika fårraser, klippningar och skinnberedningar, tillskärning och hantering av verktyg. Deltagarna får sy en provsamling med grundsömmar för pälsskinn och handledsvärmare eller en liten väska. 

Lärare: Helena Bengtsson 

Brodera på ylle 

Genom att blanda applikationer med olika stygn och material får deltagarna lära sig att skapa mönster. Övrig tid läggs på att brodera fritt med restgarner, pärlor, paljetter, band och knappar med inspiration från både folkkonsten och nutida mönster. 

Lärare: Anna Wengdin 

Färga på animaliska fibrer, ull i alla former 

Margrét lär ut konsten att färga på animaliska fibrer med syrafärger, reaktiva färger och pigmentfärger. Även färgernas fysikaliska och kemiska egenskaper, historik och färglära ingår. Möjlighet ges att prova på att färga, göra färgprover, ikat och flamfärgning. 

Lärare: Margrét Kållberg 

Måla och tryck på animaliska fibrer, ull och silke 

Kursen går igenom syrafärger, reaktiva färger och pigmentfärger och tar upp färgernas fysikaliska och kemiska egenskaper, historik och färglära. Deltagarna får måla och trycka på vävt och stickat. 

Lärare: Margrét Kållberg 

Mönsterstickning och kreativt foto för sociala medier 

Handlar om att komponera ett eget mönster med utgångspunkt i traditionella symboler och motiv, för mönsterstickning av vante eller socka. Ingår även en foto/film-workshop för de som vill lyfta sitt Instagram- eller Facebookkonto och lära sig mer om hur de kan nå ut med sina bilder. 

Lärare: Maja Karlsson 

Sticka stort till teater och fest – kostymer, djungel och häst 

Delkursen lär ut hur man kan jobba med ull med hjälp av stickmaskin, borrmaskin, jumborock och armstickning och testa materialets kapacitet och se hur stort det som skapas kan bli. 

Lärare: Christina Ekelund 

Nåltovning, blandade tekniker 

Under kursen får deltagarna skapa tredimensionella figurer i torr ull och lära sig hur grundformer skapas och sammanfogas. Kursen går också igenom nya sätt jobba med tovningsnålen i tyger och papper. 

Lärare: Erik Torstensson  

Tovade bilder 

Deltagarna får prova olika sätt att skapa bilder av ull och undersöka hur olika material och tekniker kan blandas och påverka varandra. Tillfälle ges att även testa att ta tekniken vidare till bruksföremål. 

Lärare: Erik Torstensson