Lego och en känguru i Värmlandsmontern | Region Värmland

Lego och en känguru i Värmlandsmontern

[PRESSMEDDELANDE] Nu är programmet klart för årets upplaga av Värmlandsmontern vid Bokmässan i Göteborg. Över 60 programpunkter kommer att fylla Värmlandsmontern under mässans fyra dagar.

Klockan 09.00 den 27 september öppnar Värmlandsmontern, och inleder traditionsenligt med värmländskt kaffe och skrädmjölsdrömmar. En timme senare presenteras Årets Värmlandsförfattare och vilka som får Region Värmlands litteraturstipendium.

Några av Värmlandsmonterns gäster i år är bland andra Selma Lagerlöf-pristagaren Carola Hansson, som prisats för sitt författarskap. Värmlandsprofilen och Legoentusiasten Stefan Holm kommer på fredagen för att presentera sin bok, Svenska sportbitar, som samlar några av våra största svenska idrottsögonblick i modern historia – bit för bit återskapade i Lego.

Kommer gör också den värmlandsbördige journalisten Anders Nilsson tillsammans med motorjournalisten Håkan Matson. Tillsammans har de under två års tid följt och intervjuat nyckelpersonerna inom och kring Volvo Cars, som lyckades vända företagets kris till en succé.

År 1970 vann städerskan från Karlskoga, Maja Ekelöf, en romantävling med vad som senare skulle bli Rapport från en skurhink. För att uppmärksamma Majas 100-årsdag kommer DN-journalisten Lotta Olsson för att berätta och läsa ur boken.

Makarna Sofia och Olof Wretling kommer för att tala om hur det är att arbeta tillsammans och samtidigt vara ett par. I programpunkten, som de valt att kalla Värmland hjärta Västerbotten, kommer de även prata om vad som präglat de olika berättarlänen och dialektens betydelse. Olof och Sofia ger smakprov på deras personliga berättande och berättar om arbetet med humorprogrammet Mammas nya kille.

– Vi har med oss jättemånga bra värmländska författare till Göteborg i år, och en väldigt fin blandning av andra berättelser i olika former. Vi har också ett flertal inslag om nyanländas berättelser i Värmland, gruppen OTALT från Arvika, Molkoms folkhögskola som gestaltar värmländska klassiker och Torsbys nya bokbuss, säger projektledare Ricky Andreis.

Värmlandsbördige mångsysslaren Nils Granberg kommer för att berätta om sin debutfilm En kängurus liv som handlar om en pojke som får nytt ”hopp” i livet tack vare en vild känguru i de värmländska skogarna.

Ninni Schulman har också en punkt i årets program. Deckardrottningen från Lesjöfors är aktuell med sin nya spänningsroman Bara du, som beskrivs som en relationsrysare om kärlek, beroende och besatthet.

Programmet avslutas på söndagen med underhållning av Bengt Berg.

Här hittar du hela programmet för Värmlandsmontern

Bild på Ricky Andreis

Ricky Andreis