NY MOBILAPP STARTAR SAMTAL OM MANSROLLEN | Region Värmland

NY MOBILAPP STARTAR SAMTAL OM MANSROLLEN

[NYHET] Den 6 oktober presenterades nästa steg av Region Värmlands jämställdhetssatsning En riktig man – en mobilapp som hjälper killar och män öppna upp och prata med varandra om manlighet.

Mobilappen lanserades i samband med SHL-matchen Färjestad BK mot Linköping HC i Löfbergs arena. För att uppmärksamma mäns olikheter fanns manskören Manhem på plats och sjöng i entréhallen samt stämde upp till allsång inne i arenan innan matchstart. Trots att ungefär 600 000 svenskar sjunger i kör enligt Svenska Körförbundet, många av dom män, passar körsång inte in i den traditionella mansrollen.

Appifierad samtalsguide

Appen är en vidareutveckling av den uppskattade samtalslådan och innehåller frågor att diskutera tillsammans med andra exempelvis på jobbet, i skolan, omklädningsrummet eller hemma. Det går även bra att fundera kring frågorna ensam och dela med sig av sina tankar i appen.

– Vi lanserade En riktig man för ett år sedan och satsningen har verkligen tagits emot väl. Målet är att få värmländska män att tycka, tänka och prata med varandra om manlighet. Därför gör vi nu samtalsguiden ännu mer tillgänglig. En mobiltelefon har nästan alla och appen är gratis. Dessutom funkar det bra att sitta själv och fundera och dela med sig av sina tankar i appen, säger Kristofer Brüngel kommunikatör på Region Värmland.

Kristoffer Appelquist och FBK-spelare

Hur tror du att din syn på sex påverkats av porr? Försöker du undvika att gråta om du blir ledsen när andra kan se dig? Varför utförs nästan allt våld av män? Frågorna i appen är många och ibland lite obekväma.

– Stereotypen av en riktig man är grundmurad i samhället. Alla känner till den och alla måste förhålla sig till den, vare sig de vill eller inte. Att på ett öppet och genuint sätt prata om exempelvis känslor, rädslor, sex, förväntningar och krav kopplat till manlighet tillsammans med andra är svårt för många män, men nyttigt och utvecklande, säger Kristofer Brüngel.

Dessutom presenterades ett nytt kommunikationskoncept där FBK-spelare, komikern Kristoffer Appelquist och värmländska män medverkar. Kommunikationen exponeras främst i Löfbergs arena och sociala medier.

Appen är gratis och finns i App Store och Google Play. Allt om satsningen och appen hittar du på enriktigman.se (öppnas i nytt fönster)