EU-parlamentet lanserar ny plattform: Det här gör EU för dig | Region Värmland

EU-parlamentet lanserar ny plattform: Det här gör EU för dig

[NYHET] Europaparlamentet har lanserat en ny hemsida som syftar till att sprida kunskap om EU:s positiva inverkan på medborgarnas liv och EU:s regioner. Fyra initiativ och projekt med EU-stöd som bedrivs i Värmland tas upp som exempel.

Hemsidan är framtagen av Europaparlamentets utredningstjänst EPRS tillsammans med EU-institutionernas kommunikations-och översättningstjänster. Tillsammans har de tagit fram hundratals informationsblad på svenska där exempel på den positiva inverkan som EU har på människors liv presenteras. Det handlar om vad EU gör för ditt jobb, din familj, din hälso- och sjukvård, dina fritidsintressen, dina resor, din säkerhet, dina konsumentval och dina sociala rättigheter.

Det går även att klicka sig fram till vad EU gör för din region och där kan man läsa om fyra initiativ och projekt med EU-stöd som bedrivs i Värmland:

• Projektet ”Den nya stål- och metallindustrin – Kunskap, Kvalitet och Konkurrenskraft” bedrivs på Bergsskolan i Filipstad och syftar till att stärka konkurrenskraften hos de 25 medverkande företagen genom innovation och kompetensförsörjning. Projektet finansieras av Tillväxtverket, Region Värmland och sju värmländska kommuner, tillsammans med EU.
  • På Karlstads universitet har en forskningsmiljö inom skogsbaserad bioekonomi byggts upp. Syftet är att få fler små och medelstora företag att bli mer aktiva i forsknings- och innovationsprojekt. Ett projekt som bedrivs handlar bland annat om biobaserade produkter, biobaserade livsmedelsförpackningar, förbättrat skogsbaserad processteknik samt ett effektivare arbete med innovation. Projektet med att bygga upp en forskningsmiljö för en hållbar skogsbaserad bioekonomi finansieras av Tillväxtverket och Region Värmland tillsammans med EU.
  • Central Scandinavia Borderland är ett samarbete mellan Värmlands län och angränsande regioner i Norge som syftar till att öka den värmländska järnvägens kapacitet och utveckla en tillväxtstrategi för Värmland genom bättre förbindelser mellan Örebro och Stockholm, samt Oslo och Göteborg.
  • Två projekt för ungdomar mellan 15 och 24 år: ”Värmlands Unga” och ”Värmlands Framtid” är samarbeten mellan olika kommuner, landstinget och Försäkringskassan som får stöd av EU genom den Europeiska Socialfonden. Det förstnämnda projektet syftar till att motverka skolavhopp och det andra att minska ungdomsarbetslösheten. Projektägare är Karlstads kommun.

Se vad EU gör för dig genom att klicka här