Spinnrock

SpinnAkademin

SpinnAkademin är en grundläggande kurs för dig som vill göra eget garn. Syftet är att öka dina hantverksmässiga kunskaper och färdigheter i processen från fiber till färdigt garn. 

Utbildningsort: Distans
Längd: En eller två terminer
Start: Augusti och januari
Sista ansökningsdag: 15 maj och 15 november

Kursen är en distanskurs med tre närträffar per termin på Kyrkeruds folkhögskola. Närträffarna är förlagda till helger. Kursen ger dig ökad kompetens inom handspinningens processer, möjligheter och användningsområden.

 

OBS!

Vårterminens kurs är en fortsättningskurs som bygger på höstens kurs. För att söka vårterminen ska du ha gått höstens kurs eller ha motsvarande kunskaper.

 

Datum närträffar hösten 2017:

 • 8-10 september
 • 6-8 oktober
 • 24-26 november 

Tider för samtliga träffar: 

Fredag: 17.00 – 21.00

Lördag och söndag: 08.30 – 15.00 

 

Datum närträffar våren 2018:

 • 16-18 februari
 • 23-25 mars
 • 20-22 april

Tider för samtliga träffar: 

Fredag: 17.00 – 21.00

Lördag och söndag: 08.30 – 15.00 

 

Kursinnehåll

Du kommer främst att arbeta med ull och du får lära dig om hur den bereds, tvättas och kardas eller kammas. Du får spinna både på slända och spinnrock – du får också prova olika typer av spinnrockar och lära dig hur de fungerar. De färdiga trådarna tvinnas till garn genom olika tekniker, för att sedan färgas.

 • Kardning- kammning och tekniker för att blanda samman olika material
 • Färgning av ull och siden – både fibrer och garn
 • Olika sätt att tvinna trådar till garn
 • Spinna allt från spetsgarner och grova kvaliteter
 • Spinna och färga lin.

Under fortsättningsterminen går vi vidare och spinner nya fibrer som bomull och jak. Vi jobbar mer experimentellt och undersöker till exempel handspinningens kombinationsmöjligheter med tovning och andra garntekniker.

Antagningskriterier 

Förkunskap 

För att kunna vara delaktig i kursen behöver du grundläggande kunskaper i digital kommunikation, exempelvis att skicka mejl, samt ha tillgång till en dator. 

Observera! Vårterminen (termin två) är fortsättning på höstens kurs (termin ett). För att söka termin två krävs att ha gått första terminen på SpinnAkademin eller ha motsvarande färdigheter. Har du gått termin ett har du förtur till termin två.

Antagning och urval 

För att din ansökan ska behandlas krävs att den: 

 • är inskickad i tid. 
 • innehåller personbevis och personligt brev 

 I de fall då vi har fler sökande än antal platser på kursen gör vi ett urval baserat på de sökandes behov, motivation att gå kursen samt förmåga att arbeta i grupp. Denna bedömning görs med utgångspunkt i det personliga brevet. 

Om Ansökan via webben

OBS: din ansökan måste innehålla personligt brev och personbevis för att behandlas. Du får inget personligt mail där skolan ber om kompletteringar, utan var uppmärksam på statusen under ”Mina ansökningar” på ansökningssidan (för länk: se automatiskt mailsvar som skickades när ansökningen gjordes).

Går du termin 1 och ska fortsätta på termin 2 på samma kurs behöver du inte bifoga personligt brev och personbevis, utan skriver i kommentarsfältet nedanför: ”Går termin 1”.

Kontakt

Bild på Erik Torstensson

Erik Torstensson

Ämneslärare

Kyrkeruds folkhögskola

Textil

erik@kravallslojd.se

Sidan uppdaterades den 20 november, 2017