Här följer en lista på alla workshops/seminarier som genomförs under temadagen. Samma innehåll ges två gånger. 11:00 – 12:00 och 13:15 – 14:15.
Läsa in – avläsa och utläsa!
Med konsten som läromedel till ett rikare språkuttryck.
Ska ge er: Kunskap, upplevelse, historiska sammanhang och förhoppningsvis nya tankebanor.
Vi går närmare in på: Vad berättar bilden och vad finns för hemliga koder?
Med olika material går vi vidare i berättelsen bakom bilden och gör egna tolkningar i grupp.
Workshopledare är Monika Jansson Museipedagog och bildpedagog på Värmlands museum.
Rekommenderad målgrupp: Förskkoleklass – Gymnasiet
Material, förvandlingar och förståelse
Barnets möte med ett rikt och meningsfullt bildskapande kan börja i förskolan. Där finns förutsättningar för viktiga upptäckter genom olika material och uttrycksformer. Dessa enkla material- och formexperiment kan skapa en grund att bygga vidare på och de kan utmana både barn och pedagoger.
Seminariet kommer att i första hand handla om kopplingarna mellan enkla, praktiska moment och teorier om samspelet mellan hand och tänkande, skapande och utforskande.
Seminarieledare är Barbro Rothelius adjunkt på Konst och bildgestaltning vi Karlstads universitet.
Rekommenderad målgrupp: Förskola – Åk 3
Den kreativa processen – ur en rektors och konstnärs perspektiv
Hur startar man ett konstprojekt på en skola och vad har den kreativa processen för värde för eleven och skolans mål?
På Kronoparksskolan i Karlstad har ett kreativt konstprojekt pågått i snart två år. Vi har arbetat med att ge skolans miljö identitet och färg.
Eleverna har tillsammans med konstnär Annika Eriksdotter aktivt varit med från idé/skiss till färdig utsmyckning i entré.I workshopen berättar vi om och visar bilder från den kreativa processen på skolan.
Vi kommer också att arbeta praktiskt och skapa tillsammans på ett tema.
Seminarieledare är Charlotte Olsson Rektor och Annika Eriksdotter Konstnär
Rekommenderad målgrupp: Förskoleklass – Åk 6
Kan Man Dansa Geometri?
I den här workshopen ges exempel på hur dans kan integreras med skolans olika ämnen, som svenska, matematik, historia och naturkunskap. Bli inspirerad till kreativt lärande med kroppen som verktyg. Workshopen består främst av praktiska övningar där rörelse används för att gestalta t.ex. siffror, bokstäver eller hur elektronerna rör sig för att en lampa ska kunna lysa. Få en inblick i hur elevernas lärande kan bli lustfyllt genom dans!
Workshopledre är Sofia Wirzén, utbildad vid Dans- och cirkushögskolans danspedagogutbildning i Stockholm, med inriktning dans för barn och unga. Hon har under flera år arbetat som danskonstnär på Region Värmland, kulturcentrum. Hon har erfarenhet av att undervisa olika åldrar i varierande dansstilar. Sofia har bl.a. undervisat dans i skolan för åk 3 och förskoleklass samt hållit i fortbildningar i barndans. Hon har även turnerat som dansare i föreställningen I min värld för förskolor i Värmland
Rekommenderad målgrupp: Förskola- Åk 6
Kunskapande på nya sätt
Tillgång till dans, rörelse och konstnärligt uttryck i kroppen ger många möjligheter till kunskapande på nya sätt. I denna workshop lyfter vi dans i skolan för dansens egen skull och som metod att lära om andra ämnen. I dans arbetar vi bland annat med värdegrund, empati, samarbete och självkännedom samt kan välja att bearbeta olika ämnen såsom matematik, naturkunskap, svenska och samhällskunskap. Det ena behöver inte utesluta det andra när vi jobbar med kroppsligt konstnärlig problemlösning. Kom så lär vi oss tillsammans!
Workshopledare är Jenny Strålfors Carlaby och Jenny Lindevall, båda adjunkter i dans Institutionen för konstnärliga studier vid Karlstads universitet.
Rekommenderad målgrupp: Förskola – Åk 9
Drama och berättande som metod för att nå djupare förståelse
Under denna workshop undersöker vi hur berättelser kan hjälpa barn och ungdomar att nå en djupare förståelse i olika skolämnen. Genom processdrama kan olika skolämnen integreras i samma projekt, med hjälp av berättande, gestaltning och utforskning. Förståelsen för vår historia, liksom andra kulturer, kan få annan betydelse genom detta sätt att arbeta.
Workshopledare är Linnea Benneberg, teaterpedagog och verksamhetsledare för Västanå Teaters barn- och ungdomsverksamhet Unga Västanå i Sunne.
Rekommenderad målgrupp: Förskoleklass – Gymnasiet
Kris i kroppen
I denna workshop tar vi oss an ett gemensamt problem, en ”nedskärning” i organisationen kroppen. Vi arbetar undersökande utifrån processdramats idéer om kunskapsbyggande utifrån gruppens idéer, värderingar och attityder. Arbetssättet kan användas i alla åldrar men innehållet vid det här tillfället passar från mellanstadiet och uppåt.
Workshopledare är Ilga Jaunzems, adjunkt i drama vid Karlstads universitet.
Rekommenderad målgrupp: Förskoleklass – Åk 9
Teater som bro mellan kulturer
Teater är ett användbart verktyg för att främja samhällsdialog och interaktion, och kan vara en bro mellan olika kulturer. Välkommen till en workshop som vill ge en förståelse för de komplexa frågor som flyktingar brottas med och hur man kan arbeta effektivt tillsammans med invandrare med de specifika erfarenheter som de har med sig och de nya utmaningar de står inför.
Workshopledare är Monirah Hashemi Skådespelare, teaterpedagog och dramatiker. Leif Persson, Dramapedagog, skådespelare, regissör och Riksteraterkonsulent
Rekommenderad målgrupp: Åk 7 – Gymnasiet
Vad är hem?
Stefan och Mustafa berättar om processen där ensamkommande ungdomar på HVB-hem har fått lära sig göra film och animation för att omvandla sina tankar och idéer till visuella berättelser med enkla verktyg. Utgångspunkten och temat för arbetet är Var är hem?
Workshopledare är Stefan Barkman Filmkonsulent och Mustafa Hashemi Filmpedagog.
Rekommenderad målgrupp: Åk 7 – 9
Kameran som ett pedagogiskt verktyg för lärande i förskolan
Barn i förskoleålder fotograferas flitigt av oss vuxna, men sällan håller de själva i kameran trots att tekniken idag är mycket enkel. När vi lämnar över kameran till barnen far vi syn på̊ vad de ser och i samtalet kring bilderna barnen tar, far vi veta vad barnen tänker kring det de ser.
Seminarieledare är pedagoger från Barnfilmskolan, Martin Sjögren och Erika Olsson, Akademi Valand.
Rekommenderad målgrupp: Förskolan
Film i skolan – en demokratifråga
Ett seminarium om hur man med film som verktyg hjälper eleverna att bättre förstå sin omvärld.
Att behärska filmmediet har blivit lika viktigt som att kunna läsa och skriva.
Ungdomar idag skapar sig sin världsbild nästan uteslutande via rörliga bilder på digitala medier. Med ökad kunskap om filmanalys och hur man själv producerar rörliga bilder stärker vi elevernas förmåga att såväl kritiskt granska som att själva delta som opinionsbildare.
Vi ger er tips och exempel på hur man i klassrummet kan arbeta med filmskapande och filmanalys för att hjälpa eleverna att förstå och navigera den digitala mediavärlden – men också för att påtagligt förstärka inlärning generellt.
Workshopledare är Lisa Hartvig filmproducent och filmpedagog & Joacim Hartvig, stats- och mediavetare och filmpedagog.
Rekommenderad målgrupp: Åk 4-Gymnasiet
Fångad av ordet
Under denna workshop kommer vi tillsammans att utforska möjligheter att stimulera elevers skrivande genom ett gemensamt lekfullt berättande och skrivande. Utforskandet bygger på deltagarnas aktiva medverkan. Workshopen avslutas med didaktiska reflektioner. Du behöver ha papper och penna med dig!
Workshopledare är Margaretha Ullström, adjunkt i litteraturvetenskap.
Margareta har mångårig erfarenhet av kreativt skrivande tillsammans med barn och unga. Hon har också haft fortbildningskurser för verksamma pedagoger i kreativt skrivande tillsammans med barn och unga.
Rekommenderad målgrupp: Förskoleklass- åk 9
I skrivande stund
I seminariet kommer får vi insikter om poesins storhet. Hur enkel, lekfull och häftig dikten kan vara. En nära-livet-upplevelse som tar iväg själen på en resa. Att bygga upp sin egen självkänsla lika mycket som att lära sig skriva. Seminarieledare är Ismael Ataria, poet och artist.
Ismael har genomfört föreläsningar och workshops på skolor över hela landet. Han har mottagit flera utmärkelser, bland annat Region Värmlands Litteraturstipendium 2014. dikter.
Rekommenderad målgrupp: Åk 7 – 9
Att gestalta litteratur i bild
Ta del av ett exempel på hur man kan jobba med att gestalta skönlitteratur i bild i svenska. Jag berättar om arbetet med Melina Marchettas Jellicoe Road som gjordes under vårterminen 2016 i årskurs 9 på Forshaga Lärcenter. Deltagaren får tips på hur man kan arbeta med läsning för att skriva, diskutera och slutligen gestalta läsningen i bild. Vi gör en kort praktisk övning tillsammans innan passet är slut. Jag har jobbat som lärare i svenska och engelska på högstadiet och gymnasiet sedan 2001.
Seminarieledare är Maria Adolfsson, lärare på Forshaga kommun. Hon gick en kurs i estetiska lärprocesser på Karlstads universitet och har sedan dess arbetat mycket med olika estetiska uttryck både i svenska och engelska på högstadiet.
Rekommenderad målgrupp: Åk 7 – 9
Musik för livet
Låt dig inspireras och beröras I en workshop där musik används som ett verktyg för social, kulturell och mänsklig utveckling.ALLA KAN VARA MED I denna lekfulla, kommunikativa och kreativa workshop. Med pedagogiska musiska verktyg där musik, bild, poesi, rörelse och drama vävs samman till en helhet får alla komma till uttryck I en tillåtande skapande miljö.
Workshopledare är Gunnel Holmgren och Maria Palmqvist Musikhögskolan Ingesund-Karlstad Universitet.
Rekommenderad målgrupp: Förskola – Gymnasiet
Att uttrycka sig lekfullt musikaliskt med rösten
Ett lekfullt förhållningssätt både till sin egen och andras musikaliska röstuttryck påverkar pedagogers agerande, i mötet med barn, med andra vuxna och i lärandet, då vi styrs av vad som är möjligt i olika sammanhang.
Ett prestigelöst förhållningssätt kan göra att man vågar släppa på kontrollen,
vågar improvisera och använda sin kreativitet i samspelet med andra. Låter det jobbigt eller antar du utmaningen? En praktisk föreläsning om vikten av att överraska sig själv och andra med hjälp av rösten.
Workshopledare är Mona Aronsson, adjunkt i musik vid Karlstads universitet.
Rekommenderad målgrupp: Förskola – Gymnasiet
”Entangled Lines” Inställd
Participants listen to the music (6-12 minutes) with their eyes closed (or covered) and while listening they draw lines on the paper (with pencil). The result is a tangle of lines; more or less dense. Second part of the activity is to use the lines to create a composition: some lines may be strenghtened, emphasized, some fields between them coloured, etc.
(crayons, colour pens). The result may be quite spectacular, no matter is it abstractive or quasi-realistic.
Föreläsare är senior Lecturer Marian Wojewoda från Opole University i Polen
Rekommenderad målgrupp: Förskola – åk6