Genom AiR Värmland fortsätter konstnären Maria Andersson närma sig Gustaf Fröding

Konstnären Maria Andersson har ett residens på Alsters herrgård.

I samband med ett konstnärsresidens i Turkiet hittat hon spår av Gustaf Frödings Tre trallande jäntor. Nu har konstnären Maria Andersson ett residens på Alsters herrgård i Karlstad. Där kommer hon att verka i omgångar och sommaren 2020 blir det en utställning.

Intresset för Fröding och specifikt Tre trallande jäntor har växt sig allt starkare sedan år 2010 då jag var i Istanbul första gången, genom ett residens via konstnärsnämnden Iaspis, och av en slump hörde tonerna av den turkiska versionen av den tonsatta dikten. Det var fascinerande och gjorde mig nyfiken, säger Maria Andersson som sedan dess på olika sätt fördjupat arbetet som kopplar an till Gustaf Fröding och hans diktning.

Det känns oerhört roligt och värdefullt att få vara på en plats som är så kopplad till Gustaf Fröding och få ta del av all kunskap om honom och hans diktning som finns på Alster och lokalt i omgivningen.

Genom AIR Värmland, som drivs av Region Värmland, kommer Maria att skapa ett nytt platsspecifikt verk för Alsters herrgård som du som besökare kommer kunna ta del av när du rör dig i utomhusmiljön runt minnesgården. I samband med invigningen görs även en separatutställning med flera av hennes tidigare verk.

Bakgrunden till Fröding i Turkiet visade sig hänga ihop med den osmanska officeren Selim Sırrı Tarcan som var i Sverige i början av 1900-talet för att studera linggymnastik och svensk kultur. Han fastnade för Tre trallande jäntor och tog med sig dikten och Felix Körlings tonsättning hem till Turkiet, där melodin fick en ny turkisk text.

Stärka det lokala kulturlivet och möjligheten till samverkan

Marita Axelsson Nordlund är projektledare för Artists in Värmland (AiR). Syftet är att skapa mötesplatser där ett kunskapsutbyte kan ske som i sin tur kan bidra till konstnärlig utveckling.
 Vi vill stärka det lokala kulturlivet i kommun och region så att fler får möjlighet att ta del av och möta konsten. Vi vill också stärka möjligheten till samverkan mellan olika parter som konstnärer, civilsamhället, nationella aktörer, näringslivet, kommun och region, säger Marita Axelsson Nordlund.
Först ut att ta emot internationella konstnärer var konstföreningen "Innan luften går ur" i Gustavsfors hembygdsgård, Hagfors kommun. Konstnärerna Sidsel Bonde och Sara Nielsen Bonde installerades där i början av september och återkommer våren 2020.

Biografi

Maria Andersson är konstnär, född i Motala 1978, nu boende i Stockholm.  Hennes undersökande praktik inkluderar många medium, bland annat text, textil, video, performance. Sedan länge har ett intresse för rumslighet och plats i relation till samhällsförändring stått i fokus. Hon arbetar ofta i projekt som spänner över många år, både inom den egna praktiken och i olika former av samarbeten.

Maria Andersson är utbildad på Central Saint Martins College i London, Konstfack och Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och har ställt ut i Sverige och utomlands, bland annat på SALT Beyoğlu, Istanbul, Mains d'Œuvres, Paris, Bonniers Konsthall, Stockholm och Västerås Konstmuseum.

I samarbete med Karlstad kommun

Karlstads kommun medverkar aktivt på flera olika sätt till genomförandet av AiR Värmlands residens på Alsters herrgård. Syftet med kommunens engagemang är att utveckla konstlivet, öka möjligheterna till samverkan mellan konstnärer samt bidra till nya konstupplevelser för invånare och besökare.

Tillbaka till Nyheter Region Värmland