Framtidsbilder för det digitala Värmland tar form

Några pratar om det, andra är på god väg och vissa ligger i framkant. Digitalisering i olika former är högaktuellt, inte minst nu under pandemin. Region Värmland är med i projektet Digiterri som ska bidra till omställningen i Värmland.

Inom EU-projektet Digiterri samverkar Region Värmland, Karlstads universitet och Paper Province med andra europeiska regioner för att stödja en digital utveckling. Nu har den första av tre workshoppar genomförts och en vision för en värmländsk digitaliseringsstrategi börjar ta form.

– Projektet ger oss europeisk utblick och regional inblick i digitaliseringens omställningskraft. Genom att arbeta tillsammans med bland annat värmländska företag och offentlig sektor kan vi snabba på digitaliseringen, säger Helene Vogelmann från Region Värmland, en av tre projektledare för Digiterri.

Inte minst under pandemin har vi tagit rejäla kliv i övergången till virtuella möten, näthandel samt jobb och studier på distans. För många företag och organisationer är digitalisering avgörande för framtida överlevnad och utveckling. Samtidigt är utmaningarna många, både vad gäller teknikutveckling och kompetens. Infrastrukturen behövs innan de smarta lösningarna kan komma på plats och företagen behöver vara med på digitaliseringsresan.

Med inspiration från bland annat det franska företagsklustret Materalia och världsledande Uddeholm, diskuterade drygt 40 deltagare från olika branscher, företag och organisationer en vision för en utveckling av det digitala Värmland. Vilka är behoven? Vad behövs? Nyckelord som nätverk, öppenhet, kompetens, inkluderande och samverkan dök vid flera tillfällen.

Nätverk och samverkan ökar kunskapen

Vikten av att dela kunskap och erfarenhet blev tydlig. Ett konkret exempel som redan påbörjats är erfarenhetsutbytet mellan Volvo i Arvika och Uddeholm i Hagfors som ger inspiration och ny kunskap trots olika branscher.

– Digitalisering innebär en stor omställning för basindustrin, men nu börjar det ta fart på riktigt. En framgångsfaktor är att se till att få med alla i organisationen – från personalen på verkstadsgolvet till högsta ledningen, sa Reine Lundin, CDO och IT-säkerhetschef på Uddeholm.

Nästa steg är att sammanställa resultaten från gruppdiskussionerna för att vid nästa workshop i mars navigera vidare mot framtidens digitala Värmland.

Tillbaka till Nyheter Region Värmland