Vaccineringen mot covid-19 och planeringen för kommande faser är igång

Vaccineringen är igång i den första fasen och planeringen fortsätter. I den andra fasen kommer det att bli aktuellt med tidsbokning för de som rekommenderas vaccinering, främst personer 70 år eller äldre.

I den första fasen som inleddes i slutet av december 2020, vaccineras invånare som bor på särskilda boenden för äldre i Värmland.
– De flesta kommuner är igång med vaccineringen och några planerar att starta nästa vecka. Vaccinationsstarten var från början planerad till vecka tre, men vi fick möjlighet att inleda vaccinationen tidigare än ursprungsplanen och då ville vi inte vänta, säger vaccinsamordnare Anders Nordmark.

Parallellt med detta pågår ett intensivt arbete för att inleda vaccinering av personal och för fas två av vaccineringen. Allt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Vaccination är ett av de mest effektiva sätten att förebygga sjukdom. Syftet är att i det första skedet tidigt skydda grupper som löper störst risk att bli allvarligt sjuka eller avlida i covid-19. I det andra skedet handlar det om att förhindra spridning av sjukdomen i samhället, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Tidsbokning via webb och telefon i fas 2

I den andra fasen som startar i februari kommer det vara möjligt för den som ska vaccineras enligt prioriteringsordningen att boka tid för vaccination digitalt. Den digitala tidbokningen kräver e-legitimation. Det kommer också att finnas ett särskilt telefonnummer för tidsbokning för den som inte har möjlighet att boka tid via webben.
– Vi kommer att erbjuda tidsbokning både digitalt och via telefon så att det ska vara enkelt för alla att boka sin tid. Det kommer att vara möjligt att boka tiden från den första februari och vi planerar att starta vaccineringen från mitten av februari, vaccinsamordnare säger Anders Nordmark.

Vaccineringen kommer att ske på vaccinationsmottagningar i länet och planeringen för detta pågår. Mer information kommer inför möjligheten att boka sin tid för vaccination.

Alla regioner samarbetar kring informationen på webbplatsen 1177.se. Det är inte möjligt att boka tid via vårdcentralens telefonrådgivning eller sjukvårdsrådgivningen vi telefon på 1177.

Skydd mot sjukdom och hindra smittspridning

Målet med vaccinering är att befolkningen ska få ett skydd mot sjukdom och hindra smittspridning.
– Alla kommer att erbjudas vaccin men de mest sårbara går först. Vaccinet är den viktigaste faktorn för att bekämpa pandemin, men det kommer fortsatt att vara oerhört viktigt att följa de allmänna rekommendationerna om god handhygien, att hålla avstånd och att stanna hemma när man är sjuk. På så vis minskar vi dessutom risken för ökad belastning på hälso- och sjukvården, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert.

Tillbaka till Nyheter Region Värmland