Okej att krama barnbarnen, men med stor försiktighet

Det är okej att krama barnbarnen om man träffas i liten krets och är symtomfri och samtidigt fortsätter hålla avstånd när man rör sig i samhället i övrigt. Det meddelar nu Smittskydd Värmland efter att ha sett över Folkhälsomyndighetens anpassade rekommendationer för vaccinerade.

I fredags gick Folkhälsomyndigheten ut med information om vissa anpassningar av rekommendationer för de som vaccinerats. Bland annat meddelade myndigheten att vaccinerade kan träffa personer från flera hushåll, också inomhus. Smittskydd Värmland meddelade dock att nuvarande regionala rutiner i Värmland gällde tills vidare och att man skulle återkomma med hur man ska förhålla sig till anpassningarna utifrån rådande smittläge.

– Vi har ett mycket allvarligt läge i Värmland med stor smittspridning i samhället och en ansträngd hälso- och sjukvård. Därför manar vi fortsatt till en stor försiktighet för dem som är vaccinerade tills vi har hunnit vaccinera en större andel av den värmländska befolkningen. säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

– Vaccinationen ger ett bra skydd mot svår sjukdom och död, men den ger inget hundraprocentigt skydd. Det kvarstår en klar risk att få en mild sjukdom och man kan smitta andra om man inte följer rekommendationerna i samhället, fortsätter han.

Men innebär anpassningarna att man till exempel kan krama sina barnbarn efter att man vaccinerats?

– Ja det kan man förutsatt att man inte har symtom och om man träffas hemma och i en mindre skara, men ger man sig ut i samhället som vaccinerad och exempelvis handlar eller åker kollektivt så måste man fortsätta att följa rekommendationerna och hålla avstånd. Man ska komma ihåg att 75 procent av värmlänningarna fortfarande inte har fått någon vaccindos, säger Ingemar Hallén.

Folkhälsomyndigheten publicerade i fredags även en uppdaterad version av Vägledning för smittspårning av covid-19 och dokumentet Anpassningar av smittförebyggande åtgärder inom vård- och omsorg. De huvudsakliga förändringarna gäller provtagning av asymtomatiska hushållskontakter och närkontakter i grundskoleåldern i en smittspårning samt vissa undantag för kontakter som är vaccinerade.

– Region Värmland arbetar nu intensivt med att uppdatera och anpassa sina rutiner utifrån detta och kommer ha dem på plats inom de närmaste veckorna. Fram till dess gäller nuvarande rutiner, säger Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare.

Tillbaka till Nyheter Region Värmland