Coronaviruset – Frågor och svar om skolans anpassningar

Coronaviruset – Frågor och svar om skolans anpassningar

[Uppdaterad 8 april] Här har vi samlat frågor och svar gällande de anpassningar som görs på grund av coronaviruset. Innehållet uppdateras kontinuerligt utifrån de åtgärder som tas för att minska smittorisken.

Skolan har beslutat att förlänga perioden för distansstudier fram till den 24 maj. Undervisningsmoment som inte kan ske på distans kommer att anpassas i samråd med kursansvariga och studerande. Skolan följer de rekommendationer som görs från myndigheter och dessa kan komma att ändras. Det innebär att perioden kan förlängas ytterligare.  


Viktig information till dig som har sökt till Musiklinjen College
Årets färdighetsprov (antagningsprov) kommer att ske digitalt och inte på plats vid Musikhögskolan Ingesund. Praktiska detaljer om hur proven kommer att utformas finns på Musiklinjen Colleges kurssida.

Viktig information till dig som har sökt till Ensemblespel, Singer-songwriter, Spelmusik och Studioteknik:
Under rådande omständigheter kommer antagningsintervjuerna att ske digitalt och ej på plats vid Ingesunds folkhögskola. Du kommer att bli kontaktad för tid till intervjun. Intervjuerna kommer att ske vecka 18 med start den 28 april. Håll dig uppdaterad för mer information på kurssidorna.

Viktig information till dig som har sökt till Hantverk:
Sökdagen den 12 maj är inställd och antagningsintervjuer kommer att ske digitalt. Vi kontaktar för mer information. Håll dig uppdaterad på Hantverks kurssida.

Vikitig information till dig som sökt till någon av våra allmänna kurser eller Collegeåret:
Antagningsintervjuerna kommer att ske digitalt och ej på plats vid Ingesunds folkhögskola.
Vi kommer att kontakta dig. Mer information uppdateras på kurssidorna.

 

Hur håller jag mig uppdaterad?  

Du som studerar hos oss kommer fortlöpande att få information om eventuellt nya beslut kring skolans verksamheter på skolans lärplattform It´s learning. Även den här sidan uppdateras kontinueligt.

Jag kommer inte in på It's learning, hur löser jag det?

Plattformen kan ibland bli överbelastad, testa igen om en liten stund och om det inte fungerar kontakta din lärare via e-post. Lösningarna på distansundervisningen kan se lite olika ut beroende på ämnesinnehållet.

Kan jag vistas i skolans lokaler?

Skolans lokaler är stängda för internatboende under arbetstid, men från 16.30 är lokalerna tillgängliga för dig som känner dig frisk.

Kan jag bo kvar på internatet?

Du som vill bo kvar på internatet kan välja att göra det. Mat serveras som vanligt. Alla måste följa de direktiv och regler som gäller i matsalen under denna speciella period.

Om du väljer att flytta ut helt från internatet under den pågående distans-undervisningsperioden, får du avdrag för rumshyra och mat för den aktuella perioden. Avdraget kan komma att justeras i efterhand, beroende på faktureringsintervallen. Glöm inte att meddela din kontaktlärare om du väljer att flytta.

Du som känner dig sjuk och får snuva, hosta, ont i halsen eller andra förkylningssymptom bör hålla dig så isolerad som möjligt. Be grannar om hjälp med att leverera matlåda. På internaten finns det särskilda toaletter och duschar som är reserverade för dig som känner dig sjuk.

Vi vill uppmana er som bor på internatet att i möjligaste mån hålla avstånd till varandra, till exempel genom att sprida ut er när ni är samlade i matsalen och övriga tillfällen.

Får jag ta emot gäster på internatet?

Vi rekommenderar starkt att ni inte bjuder in besökare, på grund av den höga smittspridningsrisken.

Kan jag åka och besöka anhöriga?

Vi kan inte hindra någon från att röra sig fritt, åka och hälsa på anhöriga och bekanta och liknande men vi uppmanar alla att vara noga med att följa de direktiv och rekommendationer som myndigheterna ger.

Skulle du insjukna medan du är bortrest gäller folkhälsomyndighetens rekommendation vilket innebär att du ska ha varit symptomfri under två dygn innan du kommer tillbaka.

Vad händer om jag blir sjuk, behöver jag lämna sjukintyg?

Om du blir sjuk och inte kan studera är det viktigt att du sjukanmäler dig till skolan och sedan anmäler det till Försäkringskassan. Då kan du få behålla dina studiemedel och få lägre krav på studieresultat. Det är viktigt att du gör din sjukanmälan redan första sjukdagen.

Om du är sjuk under längre tid än fjorton dagar, kräver Försäkringskassan normalt sett ett läkarintyg.
Besök Försäkringskassans webbplats för aktuell information.

Studerande på gymnasiet med studiehjälp gör sin sjukanmälan till skolan.

Får jag behålla CSN?

Ja, du kan behålla CSN under tiden du studerar på distans.

Jag behöver vara hemma och vårda barn, vad gäller då?

Behöver du vara hemma och vårda barn ska du anmäla det till CSN genom att ringa eller mejla. Det är viktigt att göra det redan första dagen.

Det bästa är att besöka CSN:s webbplats för aktuell information om vad som gäller när det kommer till intyg och liknande.

Vad gäller för externa gäster?

Under perioden 18 mars och framåt tills annat beslut fattas, tar vi inte emot studiebesök. Skolan följer de rekommendationer som görs från myndigheter. Dessa kan komma att ändras.

Kommer detta att påverka ansökningstiden och kursstarterna i höst?

NEJ, sista ansökningsdag är som vanligt den 15 april och vi beräknar i dagsläget att starta höstens kurser enligt plan. Välkommen att höra av dig om du har frågor angående din ansökan, se kontaktuppgifter nedan.

Om du har gjort en ansökan till skolan kommer vi att kontakta dig med ytterligare information hur vi kommer att gå vidare med intervjuer och liknande.