Till startsidan

Hantverk

Hantverk är en bred konsthantverksutbildning där du får pröva olika tekniker. Du lär dig grunder inom keramik, trä, bild och textil. Det finns även möjlighet att gå ett andra år.

 

Utbildningsort: Ingesund, Arvika
Kurstyp: Särskild kurs
Längd: 1 - 2 år
Studietakt: 100 %
Start: Augusti
Internat: Ja
Sista ansökningsdag:
15 april
Sena ansökningar behandlas i mån av plats
Antagning
: Intervju. Inga arbetsprover krävs.

Studera konsthantverk i Arvika

Arvika har ett rikt kulturarv och en unik, levande konsthantverkstradition. Detta möjliggör inspirerande studiebesök hos lokala hantverkare och konstnärer samt regelbundna besök på museer och gallerier.

Hantverk, grundkurs

Under det första året får du grunder i olika tekniker, material, verktyg och tillvägagångssätt inom våra ämnesområden. Du kommer även att få möjlighet att prova på andra hantverk. Det kan t ex vara smide, glasblåsning och läder.
Kursen är förberedande för vidare studier inom konsthantverk.

Hantverk, påbyggnadskurs

Det finns möjlighet att gå ett andra år. Du får då möjlighet till repetition och fördjupning samt att arbeta självständigt i projektform..

Ansökan och antagning

Du som söker bör ha ett stort intresse av att skapa med händerna och ha lust och vilja att utveckla din förmåga tillsammans med andra. Inga förkunskaper krävs.

Här kan du ansöka

Om utbildningen:

 • Vi arbetar i mindre studiegrupper.
 • Du uppmuntras till nyskapande, förverkliga dina idéer och att hitta ditt eget uttryck.
 • Teori och praktik varvas.
 • Du får möta gästlärare.
 • Vi arbetar med en eller flera utställningar.
 • Skolgemensamma aktiviteter som t ex föreläsningar, utflykter, konserter m m ingår.
 • Du får uppgifter men arbetar också på egen hand.
 • Möjlighet till praktikvecka.
 • Miljömedvetenhet och ekonomi i förhållande till material är en del av undervisningen.
 • Alla kursdeltagare får låna en Ipad under utbildningen.
 • Du har tillgång till verkstäderna även utanför ordinarie lektionstid.

Keramik

Vi bygger vidare på västvärmländsk krukmakartradition och arbetar med lergods. Du får tumma, kavla, ringla och dreja. I keramikverkstaden finns fem drejskivor och två brännugnar samt en mängd glasyrer att välja bland. Det finns även en mindre porslinsugn och möjlighet att prova porslinslera.Under vårterminen får du prova att bränna raku (en japansk bränningsteknik) och sågspånsbränning.

Trä

Trä är ett vackert och variationsrikt material med stort användningsområde.
Du får prova olika tekniker, arbeta med olika träslag och utifrån egna idéer planera och tillverka föremål. Du lär dig använda bandsåg, rikt- och planhyvel, cirkelsåg och träsvarv. Första året ingår tillverkning av ett mindre skåp. Här ingår materialval, träbearbetning, limning. sammanfogning och ytbehandling, en process från skiss till färdigt skåp. Träsalen är utrustad med utsug för att få en bra arbetsmiljö.

Bild
Undervisningen i bild och textil äger rum i en stor och luftig ateljé. Där finns akryl-, akvarellfärger, gouache, pastellkritor, penslar, verktyg och mycket annat material.
Här får du prova teckning och måleri och gå igenom grunderna i färglära, perspektivlära och komposition. Grafik ingår också och du får prova olika enkla trycktekniker, både djuptryck och högtryck. I ateljén finns en dator med bildbehandlingsprogram samt färgskrivare för A3 och en 3Dskrivare.

Textil
I textil ingår tovning, broderi, applikation och olika garntekniker.
Det finns även möjlighet att prova vävning, klädsömnad och olika tryckmetoder. Vi tillhandahåller ett urval garner och tyger. Symaskiner finns om du vill sy.

Intervju med kursdeltagaren Magnus Jakobsson

Varför sökte du till Ingesunds folkhögskola?
Jag ville komma bort från mitt monotona industrijobb och göra något kreativt. Det var vänner som tipsade mig om Ingesund.

Vad har kursen gett dig?
Kursen har gett mig både ett inre lugn och en nyfunnen skaparglädje.

Beskriv Ingesunds folkhögskola med tre ord:
Fridfullt, kreativt och inkluderande.

Vad har du för framtidsvisioner?
Jag vill gärna fortsätta att skapa, sen om det blir på hobbynivå eller något som går att leva på, återstår att se. Lusten att skapa kommer att leva kvar.