Marit Kapla

Marit Kapla

Augustprisvinnaren Marit Kapla håller digital sommarkurs på Klarälvdalens folkhögskola

Augustprisade författaren Marit Kapla kommer att hålla en digital skrivarkurs på Klarälvdalens folkhögskola i sommar.

Marit Kapla växte upp i värmländska Osebol och 2019 debuterade som författare med Osebol som rymmer röster av en mängd Osebolsbor. Boken fick stor uppmärksamhet och under hösten 2019 fick hon Augustpriset för den. Dessförinnan fick hon Region Värmlands litteraturstipendium. Sommaren 2021 kommer hon att hålla en veckolång skrivarkurs som sänds helt digitalt via Karälvdalens folkhögskola i Stöllet, ett stenkast från Osebol.

– Det ska bli jättekul, verkligen jätteroligt och en ny uppgift för mig att berätta på ett pedagogiskt sätt. Jag ser fram emot att inspirera kursdeltagarna att dra nytta av skrivmetoden, säger Marit Kapla.

Deltagarna kommer att få följa Marit Kaplas arbetsprocess där hon berättar om och visar platser och hus som har betytt mycket i arbetet med boken. Kursen innehåller en skrivardag med Marit Kapla, där deltagarna bearbetar sina egna texter och får råd och stöd. En dag håller poeten Ismael Ataria i, och då får deltagarna undervisning i att skriva poesi.

Kursen en fortsättning på boken

Idén till kursen fick hon av en dam vid en föreläsning i Söderköping.

– Jag nappade direkt. Jag hade kanske inte själv tänkt på möjligheten men kände direkt att jag ville göra detta. Det är en perfekt lösning och en naturlig fortsättning på boken.

Kursen innehåller även en dag där Nordvärmlands historia står i centrum. Under en digital inspirationstur vid Kårebolssätern berättar säterns ägare Ingela Kåreskog om säterkulturen. Kursdeltagarna får även möta författaren och historikern Torleif Styffe som berättar om norra Klarälvdalens historia, geografi och dialekter.

– Folk verkar jätteintresserade och det kommer säkert bli fler tillfällen, avslutar Marit Kapla.

Läs mer om skrivarkursen och anmäl dig här