Start / Klarälvdalen / Om skolan / Projekt och samarbeten / Dokumentation Nordvärmland första året
Människor sitter runt en eld i en mörk och mystisk skog

Dokumentation Nordvärmland första året

Hösten 2020 startade en distanskurs som handlade om att göra en bok. Nu är boken klar och har samma namn som kursen - dokumentation Nordvärmland. En bok om vad som krävs för att hålla Nordvärmland levande,vilka skygga väsen som göms i skogarna och hur de kraftfulla naturplatserna kan nå våra innersta känslor. Allt skildrat med hjälp av fotografins ädla konst, pennans poetiska uttryck, medryckande historier och dokumentära beskrivningar.

Darrande historier och dokumentära beskrivningar

Människan har berättat historier i tusentals år, berättelser som har vandrat från generation till generation. Kanske uppkom historierna just såhär, vid en lägereld i skogen. Berättelser som har underhållit, skrämt och upplyst så många. Nu är tiden kommen för oss att dela historier från den allra nordligaste delen av Värmland. Under ett års tid har kursdeltagarna skrivit, fotograferat och dokumenterat. Boken Dokumentation Nordvärmland är fylld av darrande historier om skrömt i skogarna, dokumentära beskrivningar om andra världskrigets närvaro och nutidens verklighet för landsbygden och människor i en pandemi. Välkommen att värma dig runt lägerelden och ta del av våra berättelser om Nordvärmland

Nordvärmland är i allra grad värt att utforska

Naturen är storslagen, djurlivet rikt, kulturhistorien hisnande. Här finns också mystiken, sägnerna, historierna, spåren efter 2:a världskrigets mobilisering mot Norge, finnskogen och de små byarna. Här finns det vilda och det ovanliga. Gott om naturreservat och geologiska spår, vilda djur och öring i bäcken. Snygga bilder och spännane text. Listan kan göras lång. "Dokumentation Nordvärmland" startade på NOLL, ett och ett halvt år senare är boken tryckt och boksläppsfesten är ett faktum.

Många lärdomar och nya erfarenheter och kunskaper

Det har varit en utmande, äventyrlig, rolig och kreativ resa med alla beståndsdelar som ingår i att göra en bok. Kursen började med två veckors närstudier där kursdeltagarna fick göra research, möta och intervjua människor och att rekognisera och besöka så många platser som möjligt i Nordvärmland.

Målet var att ta in så mycket fakta som möjligt, intryck, känslor, för att återkomma vid rätt tidpunkt för fotografering, dokumentation och skrivande. I kursen ingick en fotoutbildning med system-/ kompaktkamera, redigering och bildbehandling, dokumentation och skrivande. Det ingick även ett marknadsföringsmoment. 

Vill du köpa boken?

Boken finns att köpa för 290 kronor. Den finns till salu på skolan i Stöllet men du kan också kontakta oss för att köpa den. Vill du att vi skickar boken till dig tillkommer en fraktkostnad på 79 kronor. Kontakta oss via e-post eller ring 010-83 31 200.

Vill du också skapa en bok?

Hösten 2022 erbjuder vi åter igen kursen Dokumentation nordvärmland.

Läs mer och ansök här.

Hör de före detta kursdeltagarna och författarna berätta om sina delar av boken

Jennifer Wellne

Amanda Svensson

Olga S Höjerström

Carina Henriksson

Emelie Mikkonen

Malin Rang

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?