Klarälvdalens folkhögskola ansökte 2022 om att få vara med i EU-program (Erasmus+) för för att ge våra deltagare och medarbetare internationella möjligheter som ska stärka dem i yrkeslivet, ge livserfarenheter och kulturkompetens.
De aktiviteter vi har i vår projektansökan är förberedande besök, jobbskuggning, gruppresor och praktik.
Vid förberedande besök så besöker vi den organisation där deltagaren ska förlägga sin praktik. Under besöket tittar vi på bästa sättet att resa, var man kan bo under vistelsen, ser så att praktiken är överensstämmande med vad den studerande vill lära sig och skapar goda relationer för framtida samarbete.
Våra medarbetare i hela organisationen får möjligheten att jobbskugga andra verksamheter i syfte att utveckla sitt eget lärande, få utökad kulturkompetens och skapa nya nätverk.
Praktiken för deltagarna som läser yrkesutbildningar sker inom ramen för utbildningen. De får lära sig hur deras kommande yrkesroll fungerar i andra europeiska länder, de skapar kontakter och ser möjligheterna i att söka arbete utanför Sverige.
Ibland kan steget att lämna den plats där man känner sig trygg vara stort. Då finns det möjlighet för de yrkesinriktade utbildningarna att resa i grupp med handledare och delta i motsvarande utbildning i ett annat europeiskt land.
Erasmus+ är EU:s program för utbildning, praktik, ungdomsutbyten och idrottsprojekt i EU.
Erasmusprogrammet 2021–2027 har ett starkt fokus på social delaktighet, den gröna och den digitala omställningen och ungas delaktighet i det demokratiska livet.
Programmet stöder arbetet med det europeiska området för utbildning, handlingsplanen för digital utbildning och den europeiska kompetensagendan.
Erasmus+ programmet syftar till att bidra till att vi ska bli aktiva medborgare, att vår kunskap ska stärkas genom erfarenheter. Att världsbilden ska breddas och att kunskapen för att hantera samhälleliga utmaningar ska öka, både nu och i framtiden.
Våra utmaningar i Europa är stigande arbetslöshet, klimatförändringar, ekonomisk och post-konflikt migration, digitalisering, globalisering, fysisk inaktivitet och den flerspråkiga strukturen.
Utmaningarna är de samma i hela Europa. Erasmus + ska bidra till ökat lärande o erfarenhet genom möjligheter till utbildning. Utbildning i sin tur bidrar till kunskap om könsskillnader, samhällsklyftor, rasism, diskriminering och hur vi kan bidra till att arbeta bort detta.
Programmets budget beräknas bli 26,2 miljarder euro.