Läs klart gymnasiet och ta del av den Värmländska berättarkulturen

Foto från en teaterscen med skådespelare 

Fotograf: Västanå teater, Håkan Larsson.

Den här kursen vänder sig till dig som brinner för berättarkonsten och samtidigt vill skaffa dig gymnasiebehörighet. Det är ett unikt samarbete med Västanå teater och ger dig chansen att fördjupa dig inom berättarkulturen.

Allmän kurs – berättande

Antagningskrav: Grundskola samt påbörjad/avbruten/ej fullgjord gymnasiekurs.

Utbildningsort: Klarälvdalens folkhögskola, Sunne samt Västanå teater, Berättarladan.

Kurstyp: Allmän kurs, närstudier med profilering

Längd på kursen: 1 år

Studietakt: Heltid

Innehåll:
Gymnasiegemensamma ämnen fyra dagar/vecka.
Profilstudier (berättande) en dag/vecka.

Kursstart: Augusti 2023

Kursavslut: Juni 2024

Är kursen CSN berättigad? Ja

Finns internat: Nej. Kontakta oss om du behöver boende.

Ansökningstid: 15 mars.

Skaffa gymnasiebehörighet och utveckla din berättarförmåga

Västanå teater har i över trettio år haft berättandet i centrum i sina magiska föreställningar. En dag i veckan är du i Västanå teaters Berättarlada, och under utbildningen får du komma i kontakt med föreställningar, projekt och produktioner i samarbete med deras professionella yrkeskår.

I ämnet Berättande möter du exempelvis skådespelare, tekniker, producent, regissör, kostymör, musiker och dansare, alla de yrken som krävs för att en berättelse på scenen ska nå fram till sin publik. Du lär dig att se hur olika berättelser fångar den som lyssnar. Du får arbeta med improvisation, med manus, med röst- och talteknik och rörelse. Hemuppgifter kan förekomma.

Gästföreläsningar, studie- och teaterbesök ingår också. Vår ambition är att du, utifrån dina egna förutsättningar, ska utvecklas kunskapsmässigt och personligt. Vi vill förbereda dig på bästa sätt inför vidare studier och/eller arbete med olika former av berättande. Under vårterminen gästas kursen av andra berättare. Det kan vara dansare, guider eller författare. I slutet av varje vårtermin ingår praktik. Även några av de kärnämnen du läser färgas in av din valda profil.

Utveckla din talang

Klarälvdalens folkhögskola och Västanå teater vilar på samma värdegrund: Olika människors skilda talanger tas tillvara och tillsammans skapar vi något originellt. Vi vet att berättandets kraft ger människor nya insikter, mod och erfarenheter. Utbildningen är just en utbildning, här finns plats att testa nytt och utmana sig själv - att finna möjligheter att uttrycka och förmedla vad det är att vara människa.

Studierna i de gymnasiegemensamma ämnena bedrivs fyra dagar i veckan under hela studietiden. Detta medför att du under kursen har stora möjligheter att nå grundläggande behörighet. Vid fullgjord kurs erhålls omdöme, intyg och diplom.

Ansök här


Övrig information

  • Läromedelslista:
    Göran Hemberg, Poängen med muntligt berättande.
    Utdrag ur artiklar och böcker.
  • Terminsavgift: 650 kronor
  • Kursspecifika avgifter: 100 kr/månad
  • Kursplan: Gymnasiegemensamma ämnen följer skolans kursplan och Skolverkets riktlinjer för respektive ämne.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?