Ekoliv – hållbarhet & självförsörjning
Kursen Ekoliv vänder sig till dig som söker efter en ekologisk hållbar livsstil – både för planeten och för dig som individ. Det kan handla om att downsiza och hitta sina egna vägar mot en mer hållbar tillvaro eller en längtan att göra livet mer jordnära och att medvetet hjälpa naturen och dig själv till återhämtning.

Odla tillsammans med andra
Här försöker vi hitta ett hållbart, medvetet liv för dig och planeten. Hitta vägen till en större självförsörjningsgrad med själv- eller tillsammanshushållning, få praktiska kunskaper om beredskap och lär dig leva så grönt du kan. Starta upp din dröm om ett grönt liv i samklang med djur och natur.
Du får bland annat lära dig att odla grönsaker och ta tillvara skörden, att bygga ditt eget tinyhouse, rewilding, grunderna i biodling och svampodling, intro till anläggning av skogsträdgård och hur du på andra sätt kan öka din självförsörjning i samarbete med naturen. Du får en bred kunskap som kan vara en början till att förverkliga dina drömmar om ett landsbygdsboende eller att leva grönare i staden. Som inspiration kommer du under kursens gång att träffa många olika människor som delar med sig av sina erfarenheter.
Lär dig självförsörjning och att hushålla med resurser
Utbildningens övergripande tema är att inspirera dig till en högre grad av självförsörjning och till att hushålla med resurser för dig och miljön. Kursen siktar således mot ett regenerativt brukande av jorden och vänder sig till dig som vill värna ekosystemet och tillsammans med andra bygga en bättre framtid för dig själv och planeten. Vi tänker att det handlar om att se den lilla människan i det stora och se det stora i den lilla människan.
Undervisningen varvar teori och praktik och ca hälften av tiden består av praktiska övningar. De teoretiska passen är upplagda som föreläsningar och kursens innehåll följer årstidernas förutsättningar.
Odla din dröm och bygg din frihet
Under utbildningen läser du följande ämnen:
- Från jord till bord - ekologiskt grönsaksodling, intro skogsträdgård, tillvaratagande av grödor och matförädling
- Byggnation och byggnadsvård med ämnen som fönsterrenovering, traditionella färger och lerputsning
- Tinyhouse i teori och praktik
- Hållbart skogsbruk och rewilding
- Djurhållning för husbehov
- Biodling
- Svampodling
- Livsval, framtid och egen utveckling
- Prova på hantverk som smide och ull
- Filosofi i omställningens tidevarv
- Studiebesök, projektarbete och praktik

Kretsloppshuset
Kretsloppshuset på 250 kvm är vår bas under kursen. Det är utrustat med lektionssal, växthus, bibliotek, tvättstuga, toaletter och dusch, kök och liten verkstad. Huset värms upp med sol- och bergvärme och är byggt med övervägande del miljövänliga material. Tillgång till wifi finns. Till huset hör även en perennträdgård och utöver det en större odlingsyta med tunnelväxthus som ligger i anslutning till badvänliga Lersjön.
Kretsloppshuset ligger på Naturbruksgymnasiet Södra Vikens område, 7 km väst om Sunne.

Ekoliv är en nystartad kurs som tar vid där vår tidigare kurs Självhushållning slutar. Vi har i 25 år haft vår verksamhet på Kretsloppshuset och Ekoliv är en utveckling av tidigare självhushållningskurs. Många av de goda kontakter vi byggt upp genom åren kommer även att vara en del av nya kursen Ekoliv men helt nya moment som t.ex. rewilding och tinyhouse tar plats.

Boende
Du ansvarar själv för att skaffa boende, men vi kan hjälpa till en del. Vi har några ställplatserför husvagn/tinyhouse och vi har kontakter med privata uthyrare av stugor i närområdet som vi kan förmedla efter antagningarna.
För dig som blir antagen anordnas en digital förträff ungefär en månad före kursstart, där bostadsfrågan är central.
Ansökan och antagning
Efter att antagningen stängts kontaktas alla sökande och telefonintervjuer genomförs. Antagningsbesked ges så fort alla intervjuer är klara. Kursen Ekoliv har plats för 16 deltagare varje år och vår ambition är att skapa en dynamisk och jämlik grupp. Vill du besöka oss innan du ansöker så kontaktar du kursledaren.
Om ansökan
För att din ansökan ska vara giltig måste du skicka in:
- personligt brev
- personbevis (beställs via Skatteverkets webbplats)
Har du problem att bifoga detta digitalt så går det bra att skicka komplettering med vanlig post.

Ekoliv – kursinformation
Utbildningsort: Kretsloppshuset, Södra Viken, Sunne
Kurstyp: Särskild kurs
Längd: 35 veckor
Studietakt: 100 procent
Kurstid: 2 mars- 31 oktober 2026
Sista ansökningsdag: 15 november
Studiestöd: Kursen är berättigad till studiemedel från CSN (gymnasienivå)
Internat: Nej (men vi hjälper till med boende om vi kan)
Kursplan
Huvudämnena är:
- Från jord till bord - ekologiskt grönsaksodling, intro skogsträdgård, tillvaratagande av grödor och matförädling
- Byggnation och byggnadsvård med ämnen som fönsterrenovering, traditionella färger och lerputsning
- Tinyhouse i teori och praktik
- Hållbart skogsbruk och rewilding
- Djurhållning för husbehov
- Biodling
- Svampodling
- Livsval, framtid och egen utveckling
- Prova på hantverk som smide och ull
- Filosofi i omställningens tidevarv
- Studiebesök, projektarbete och praktik
Odling och tillvaratagande av grödor
Kretsloppshuset har egna odlingar där deltagarna gemensamt tar ansvar för beskärning av fruktträd och bärbuskar, odlingsplanering, förkultivering, frilandssådd, kontinuerlig skötsel, skörd och vidareförädling. Under kursen växer och utvecklas grönsaker, kryddor, bär och frukt. Du kommer att lära dig att själv driva upp plantor från frö och att odla ekologiskt, du kommer också att lära dig att samarbeta med jorden och att odla regenerativt. Kursen lär ut odling teoretiskt men framför allt praktiskt och här ingår även intro i anläggning av skogsträdgård som är ett odlingssystem inom permakulturfilosofin.
I odlingdelen ingår även tillvaratagande av grödorna och grunderna i fermentering, inläggningar, syltning och saftning. All produktion delas upp mellan/förbrukas av deltagarna under kursen och efter slutskörd. Här ingår även tillvaratagande av örter för örtsalt, te och medicin och egen tillverkning av tvål och hudvårdsprodukter. Vi tar också emot naturens gåvor och plockar vilda svampar, bär och örter.
Byggnation och byggnadsvård
Kursen fokuserar i huvudsak på ekologiskt byggande med kretsloppstänkande, resurshushållande och användande av sunda material. Du kommer att lära dig om byggnadsvård såsom fönsterrenovering, traditionella färger och lerklining och i delen om tinyhouse så ingår förutom teori även byggandet av en skalenlig modell innan praktiskt byggande av ett tinyhouse avslutar kursen. Du kommer också att lära dig om energi med förnybara energikällor, värmesystem, biobränslen, solvärme, el och egen elproduktion. Här ryms också kunskap om vattensystem, luft/ventilation och avloppssystem.
Hållbart skogsbruk och rewilding
Jobba tillsammans med naturen. Du får lära dig om hållbart skogsbruk och att fälla träd för husbehov. Du lär dig också om olika träslag och trädidentifikation. Möjlighet ges att ta motorsågskort till en extra kostnad.
Rewilding (återförvildning) betyder att man arbetar med att skapa förutsättningar för växt- svamp- och djurlivets mångfald. I den här kursen kommer vi att arbeta med att förvilda det trasiga ekosystemet och du kommer att lära dig hur du genom aktiva åtgärder skapa förutsättningar för så många livsformer som möjligt. Arbetet kommer att ta plats i en starkt människopåverkad skogsmiljö där vi jobbar med att återställa naturliga funktioner och skapa bättre förutsättningar för alla former av liv.
Djurhållning för husbehov
Samarbeta med djuren. En självförsörjande livstil kan innehålla djurhållning för den som önskar och vi har en liten del av detta även på kursen Ekoliv. Här prioriteras djurvälfärd och ekologisk djurhållning utifrån synsättet att djuren som vi håller och har ansvar för ska kunna leva ett så naturligt liv som möjligt. Vi håller inga djur på skolan utan lektioner om olika djurslag sker genom föreläsningar och studiebesök där vi besöker gårdar med djurhållning. Genom att se, uppleva och ställa frågor om hur andra har löst det så lär du dig om inhysning, stängsling och djurskötsel av höns, ankor, får, getter, kor, kaniner, grisar och hästar.
Biodling
Tillverka din egen honung. Under kursens gång lär du dig grunderna i biodling både teoretiskt och praktiskt. Du får också kunskap om pollinatörernas viktiga roll i naturen och hur årshjulet för en biodlare ser ut. Skolan har egna bidräkter och du kommer att vara med och gå igenom bisamhällen, att slunga honung och att invintra kuporna.
Svampodling
Odla egna matsvampar. Du får lära dig om svamparnas rike och om svampodlingen ädla konst. I kursen ingår både odling i påse och odling på stockar av flera olika sorters svamp.
Livsval, framtid och egen utveckling
Gör medvetna val. Du kommer under kursen gång att träffa många olika människor som gjort medvetna livsval bortom normen och ett mål med kursen är att utkristallisera hur du själv vill leva och hur du ska komma dit.
Prova på hantverk som smide och ull
Testa hantverk. Kursen vill bejaka det kreativa i människan och hantverk för att tillverka bruksföremål, för konst eller för rent nöje är något som kan ta plats i kursen om deltagarna så önskar.
Filosofi i omställningens tidevarv
Våga filosofera. De stora problem och frågor som vi tampas med idag verkar i allt väsentligt vara desamma som vi människor grubblat över sedan tidernas begynnelse. Sokrates, Epikuros och Hypatia slapp ta ställning till sådana moderna företeelser som exempelvis klimatförändringar, men frågor som ”Vad är pengar och vad gör de med oss?”, ”Hur bygger vi det bästa samhället?” eller ”Vad är meningen med livet?” var lika aktuella då som nu, och hur vi besvarar dem avgör till stor del ett givet samhälles framtid. Vi kommer därför att göra nedslag här och där bland filosoferna, och inte enbart vara inriktade på de moderna tänkare som ofta hänvisas till som eko-filosofer. Syftet är dock inte att vi ska läsa oss igenom filosofihistorien, utan snarare att vi själva ska börja filosofera.
Studiebesök, projektarbete och praktik
Upplev och lär av andra. I kursen ingår många olika studiebesök i flera av de olika ämnena. Lärande genom att delge varandra erfarenheter är något som kursen vill förmedla. Till studiebesöken åker klassen gemensamt i skolans buss och vi har ofta med oss egen matsäck och äter i fält. Vi besöker både gårdar, byggen, odlingar och skogar och eget ansvar ligger på deltagarna vad gäller att ha kläder efter väder och matsäck som mättar.
Under kursen gång löper ett eget projektarbete som arbetas fram i början av kursen och sedan pågår hela vägen fram till kursens slut. En veckas obligatorisk extern praktik ingår i juli och du letar själv upp var du vill göra din praktik som ska gagna ditt framtida ekoliv.
Kursens mål och syfte
Det övergripande temat är att inspirera till en självförsörjande, hållbar/resurshushållande och kreativt skapande livsstil på landsbygden eller i staden. Ekologiska och alternativa lösningar prioriteras och både planetens och individens hållbarhet beaktas. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om självförsörjningens möjligheter för att leva hållbart och ha en beredskap som känns trygg i tider av yttre hot som miljöförändringar och andra oroligheter i världen. Ekoliv vill ge hopp om möjlighet till förändring och i kursen får du tillsamman med andra vara med att odla drömmen om att samarbeta med djur, svampar och växter och skapa dig ett hållbart liv.
Kontakt
Linda Lou Axelsson
Mejl: lindalou.axelsson@regionvarmland.se
Telefonnummer: 010-833 12 01