Start / Klarälvdalen / Våra utbildningar / Experimentell textil - prova på-kurs

Experimentell textil - prova på-kurs

Skapa nya spännande uttryck av befintliga textilier
En textilkurs där du under fyra heldagar kommer arbeta med olika sätt att bearbeta textila material för att skapa nya uttryck och användningsområden.

Hållbara textilier i fokus

Mellan 31 oktober och 4 november kommer vi tillsammans att prova på hur det är att arbeta med textil. Du behöver inte ha några förkunskaper.

Att producera textilier och klädersplagg kräver mängder med resurser i form av att vatten, energi och kemikalier. Våra kläder är en resurs för oss som vi måste vårda och tänka hållbart kring.

Vi kommer bland annat att arbeta med färgning, måleri, textiltryck, sömnad och slitage. Allt med textil hållbarhet i fokus.

Schematider

Måndag 12.00-16.30

Tisdag-torsdag 08.30-16.30

Fredag 08.30-12.00


Sedan millennieskiftet och fram till 2019 så har konsumtionen av textil ökat med 30 procent per person. I snitt köpte vi 13,7 kilo textilier år 2019 varav 10 kilo var kläder.

Samtidigt slänger varje person ungefär 7,5 kilo textil rakt ned i hushållsavfallet varje år. 60 procent av allt är inte trasigt och skulle kunna användas av någon annan, visar en undersökning från 2017.

Citat från Hallå konsument (hallakonsument.se)

Kursledare - Ulrika Lundgren

Jag designar, syr och stickar kläder och andra textila produkter. Allt sker i min ateljé i Ivarsbjörke stationshus, strax utanför Lysvik, några mil från Arvika. Mina produkter kännetecknas av ren, enkel design med tydlig inspiration från gammal bondekultur blandat med sekelskiftesromantik.

Det är viktigt för mig att jobba miljömässigt hållbart. Jag använder bara naturmaterial, jag har väldigt få transporter och tillverkar kläder som ska hålla länge. Både stilmässigt och ur kvalitetssynpunkt.

Jag har arbetat med klädsömnad och design sedan 2004 då jag tog examen från HDK Steneby. Parallellt med Lulan klädhantverk har jag även jobbat som tillskärare och sömmerska, framför allt på Västanå teater. Jag har även arbetat som lärare i maskinstickning och mönsterkonstruktion och jobbar idag som slöjdlärare på deltid. Alla väldigt roliga och givande komplement till mitt eget skapande.

 

Ansök här

Kursinformation

Utbildningsort: Stöllet

Kurstyp: prova på textilkurs

Längd: Fyra dagar, 31 oktober– 4 november

Studietakt: 100 procent

Sista ansökningsdag: 1 oktober

Avgifter: det tillkommer kostnader för material

Sen ansökan behandlas i mån av plats.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Till toppen