Naturens avtryck – Ekotryck med naturen som inspiration

I den här kursen får du möjlighet att utforska och prova olika tekniker i ekotryck. Du kommer att få lära dig grundläggande teknik och de olika arbetsmomenten. Vi kommer gå igenom olika materialval att trycka på och vilka växter som ger bra avtryck.

Tre tyger med tryck av löv ligger på en lövklädd backe. 

Vad är ekotryck?

Ekotryck eller eco-printing är en form av kontakttryck med vilken man kan få växtmaterial, blommor och blad att lämna avtryck av sin form och färg på textil, skinn och papper. Tekniken kan också beskrivas som en kombination av växtfärgning, tryck och batik.

Naturens former och färger är en inspirerande källa till formgivning, färgsättning och mönster till textil, men naturen kan även ge sina egna avtryck och färg till textilier på ett naturligt och hållbart sätt.

Vi lär och inspireras av varandra, samtalar och umgås.

Efter kursen skall du vara redo för att fortsätta utforska ekotryck på egen hand och hitta egna uttryckssätt.

 

En rulle med tryckt tyg av löv rullas ut på ett bord. 

Kursinformation – sommarkurs

Utbildningsort: Klarälvdalens folkhögskola Stöllet

Omfattning: 5 dagar

Internat: Ja

Kursstart: 11 augusti - 15 august 2025

Sista ansökningsdag: Löpande intag först till kvarn

Kostnader: ca 800 kronor

Kostnader för inackordering 1560 kronor

Foto av kursledaren Therese Henner som står vid en torklina med tryckta tyger. 

Kursledare

Jag som håller i kursen heter Therese Henner och är textil konsthantverkare. Min hembygd är Brunskog, Arvika. Där har jag även min ateljé i storstugan på Brunskogs hembygdsgård, en magiskt vacker plats som ger mig mycket inspiration till mitt arbete.

Jag har en 3 årig utbildning i textil, kost och hantverk från Universitetet i Söröst Norge. Under namnet SirLi skapar jag textilt konsthantverk och brukstextilier både för privat bruk och offentlig miljö. Sedan 2021 är jag medlem av kooperativet Arvika Konsthantverk där jag också säljer mina produkter.

Det är handvävning som jag i huvudsak fokuserar på i mitt hantverk, men jag har kunskap och stort intresse för flera textila tekniker. Inspiration hämtar jag gärna från traditionella tekniker och mönster, naturens egna nyanser och former, strukturer och fenomen.

I mitt hantverk står användning av naturliga och hållbara material starkt. Växtfärgning är därför en viktig del som även präglar mitt uttryck. Genom växtfärgningen upptäckte jag även tekniken eko-tryck. Under flera år har jag nu utforskat denna fascinerande teknik som möjliggör permanenta och hållbara avtryck från växter och blad på textilt material, Naturens egna avtryck.

Sidan uppdaterad