Start / Klarälvdalen / Våra utbildningar / Sy om och ta tillvara

Sy om och ta tillvara - ge nytt liv till dina gamla kläder

Har du också kläder som inte längre passar, men som du tycker för mycket om för att göra dig av med? Eller kanske ett loppisfynd som du köpte, mest för det vackra tygets skull? Då är den här kursen perfekt för dig.

Kursinformation

Utbildningsort: Stöllet

Kurstyp: prova på textilkurs

Längd: Fem dagar, start lunch 30 oktober– avslut lunch 3 november

Studietakt: 100 procent

Sista ansökningsdag: 15 oktober. Först till kvarn, ansökningarna behandlas eftersom de kommer in.

Avgifter: det tillkommer kostnader för material

Under fem dagar jobbar vi med att sy om kläderna så de äntligen passar! Det kan också handla om att byta blixtlås och på så vis ge nytt liv till ett par favoritbyxor. Under trygg handledning lär du dig hur du ska tänka och göra för att det ska bli precis så som du tänkt dig.


Sedan millennieskiftet och fram till 2019 så har konsumtionen av textil ökat med 30 procent per person. I snitt köpte vi 13,7 kilo textilier år 2019 varav 10 kilo var kläder.

Samtidigt slänger varje person ungefär 7,5 kilo textil rakt ned i hushållsavfallet varje år. 60 procent av allt är inte trasigt och skulle kunna användas av någon annan, visar en undersökning från 2017.

Citat från Hallå konsument (hallakonsument.se)

Porträttbild - Kursledare - Ulrika Lundgren

Kursledare - Ulrika Lundgren

Jag designar, syr och stickar kläder och andra textila produkter. Mina produkter kännetecknas av ren, enkel design med tydlig inspiration från gammal bondekultur blandat med sekelskiftesromantik.

Det är viktigt för mig att jobba miljömässigt hållbart. Jag använder bara naturmaterial, jag har väldigt få transporter och tillverkar kläder som ska hålla länge. Både stilmässigt och ur kvalitetssynpunkt.

Jag har arbetat med klädsömnad och design sedan 2004 då jag tog examen från HDK Steneby. Parallellt med Lulan klädhantverk har jag även jobbat som tillskärare och sömmerska, framför allt på Västanå teater. Jag har även arbetat som lärare i maskinstickning och mönsterkonstruktion och jobbar idag som slöjdlärare på deltid. Alla väldigt roliga och givande komplement till mitt eget skapande.

Ansök här

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?