Kristinehamns folkhögskola startar digital fritidsgård

När fritidsledarutbildningen skulle påbörja sin praktik slog coronakrisen till och nya förutsättningar skapade nya idéer. Tillsammans med kommunen och studiefrämjandet har skolan öppnat upp en digital fritidsgård där skolans kursdeltagare nu bedriver aktiviteter.

– Vi vill att alla ska få möjligheter till att prata och vara sociala även om de är isolerade, berättar Jerry Karlsson som studerar till fritidsledare på Kristinehamns folkhögskola. Att vi får möjlighet att även nå dem som vanligtvis inte besöker en fysisk fritidsgård är ett stort plus. Vi lär oss massor.  

Den digitala fritidsgården utgår från den nätbaserade plattformen Discord. På fritidsgården skall studiecirklar finnas inom olika områden. Det kan handla om matlagning, sport, konst, fordon, teknik och massor av spelkultur.  

– Flera av fritidsledarna har egen erfarenhet av spelkultur och känner sig hemma i den digitala plattformen, säger Lena Dåverstrand, lärare vid fritidsledarutbildningen. Tillsammans lär vi oss massa nytt och vi får tänka till vilket är väldigt nyttigt. För hur verkar en fritidsledare när vi inte kan umgås fysiskt?  

Den digitala fritidsgården är öppen för alla och hoppas kunna fylla upp lite av det sociala tomrum många känner i dagsläget. På fritidsgården som fått namnet "Gården på nätet" finns naturligtvis fritidsgårdens hjärta  Soffhänget – där man kan umgås med sina kompisar och träffa nya vänner. 

– Det är viktigt att kunna få prata med andra och inte känna sig ensam, säger Lena Dåverstrand. 

Hur länge fritidsgården kommer att finnas och fritidsledarna kommer att vara tillgängliga är idag väldigt oklart.  

– Jag hoppas att vi har möjlighet att fortsätta även efter praktikperioden och vi letar lösning för det, säger Lena.  Att enbart basera fritidsledarnärvaron på ideellt arbete är inte möjligt i det långa perspektivet och det här kan bli stort, det är en riktigt häftig idé.
 

Gården på nätet 
Alla som vill är välkomna att besöka den digitala fritidsgården. För att logga in behöver du gå in på discordapp.com och skaffa ett konto om du inte redan har ett sedan tidigare. Efter det behöver du skicka en vänförfrågan till admiralen#1579 eller Joxuz#4723. De bjuder  in dig till “Gården på nätet”.  Välkommen! 

 

Kontaktperson

Lena Dåverstrand 
Lärare på fritidsledarutbildningen, Kristinehamns folkhögskola.  

070-383 92 84

010-833 12 84