Allmän kurs - Spel och lärande

Kursen vänder sig till dig som delvis saknar gymnasiekompetens och är inbiten ”Gamer”. Fokus ligger på att utforska lärandet som sker med spel samt möjligheterna till vidareutbildning inom dataspel.

Utbildningsort: Kristinehamn
Kurstyp: Allmän kurs
Längd: 1 år
Studietakt: 100 %
Start: 17 augusti  2020
Studiestödsnivå, CSN: Gymnasienivå 
Internat: Ja

SISTA ANSÖKNINGSDAG 15 MAJ HAR PASSERAT. SENA ANSÖKNINGAR BEHANDLAS I MÅN AV PLATS

 

SeQF-nivå: 4

Du ska ha godkänt i Svenska 1 (eller motsvarande), och ha gått ett eller flera år på gymnasiet, och ha några kurser godkända. 

Mål med utbildningen

  • Att du ska uppnå gymnasiekompetens genom att  komplettera de gymnasiegemensamma ämnen som du saknar
  • Att du ska skall utveckla kunskap om lärande via dataspel
  • Att stärka ditt självförtroende och ge en bra grund för fortsatta studier
  • Att ge dig verktyg att planera och genomföra dina studier både enskilt och i grupp

Utbildningens innehåll

Profiltimmarna utgör 7 timmar per vecka, ägnas till stor del åt spel och spelande. Arbetet sker både individuellt och i grupp. 

Kursen har tillgång till speldatorer, Oculus rift, spelkonsoller samt kortspel och olika former av brädspel. 

Under året bjuds olika föreläsare in till kursen. 

Höstterminen ägnas till största del åt att studera genrer inom spel samt ett projektarbete, där den enskilda kursdeltagaren redovisar detta i form av en vetenskaplig rapport. Fokus i projektarbetet är lärandet som sker när man spelar. Kursdeltagare erbjuds att göra ett studiebesök på Dreamhack i Jönköping. 

Under vårterminen anordnar kursen ett LAN för hela folkhögskolan. I övrigt ägnas terminen åt speldesign. Vi studerar även hur det kan gå till att skriva en spelrecension.Ett studiebesök till högskolan i Skövde ingår där vi får information om högskolans ingenjörsutbildningar inom spel.

Under läsåret används en del av profiltiden åt hälsoaspekter. 

Övrig tid studerar du de ämnen som du behöver för att uppnå gymnasiekompetens eller är intresserad av. Du börjar på den nivå du befinner dig och har goda möjligheter att påverka såväl innehåll som arbetssätt.

Kursintyg, behörigheter och studieomdöme

När du går på folkhögskola får du inga betyg i enskilda ämnen. Däremot utfärdas alltid kursintyg till elever som genomfört en folkhögskolekurs. Du som gått en allmän kurs och läst in behörigheter kan få ett behörighetsintyg med studieomdöme. Ett studieomdöme är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Studieomdömet används som urvalsgrund när du söker till högskola/universitet. När du söker till högskola/universitet görs det via en särskild urvalsgrupp, ”folkhögskolekvoten”.

Om behörigheter och studieomdömen på Alla Sveriges folkhögskolors webbplats

Sveriges referensram för kvalifikationer (SeQF)