Öppen föreläsningsserie hösten 2019

Under hösten bjuds det på ett flertal olika slags föreläsningar, här på Kyrkeruds folkhögskola. I regel första onsdagen varje månad. Alla är välkomna!

Föreläsningarna är den första onsdagen i  varje månad med undantag för ett extra tillfälle i september. De är öppna för alla. 

4 september

Helene Karlsson – medlem i konstgruppen OTALT

Välkommen till föreläsning med Helene Karlsson en av deltagarna i den feministiska konstgruppen OTALT.

Under två år, 2016-2018, arbetade OTALT med projektet Förmödrarna, som lyfte fram och delade berättelser om kvinnor ur Arvikas historia och samtid. I ett möte mellan samtidskonst och kulturarv utmanade OTALT normen om vilka som får vara med i historieskrivningen, genom forskning, samtal och konstnärlig gestaltning.

Sommaren 2018 fick berättelserna komma fram i ljuset och ta plats i staden i Arvika, i form av en performance som involverade över trettio personer och lika många handgjorda fanor och standar. OTALT skapade även en alternativ turistkarta för Arvika med några av de platser och personer som lyfts fram i projektet.

 

25 september

HG Storm – Om psykisk ohälsa

HG Storm. Leg.Psykolog pratar om psykisk ohälsa bland unga. 

Här kan du läsa mer på hans hemsida >> 

 

2 oktober

Henrik Eriksson – Sjöräddningen

Henrik Eriksson, frivillig sjöräddare från Kristinehamn, kommer prata om sjöräddningen, frivilligheten i denna verksamhet och upplevelser från verkligheten.

https://www.sjoraddning.se/kristinehamn

 

6 november

Peter Sundin – Life story

Peter har ett 10 årigt engagemang i den rasideologiska miljön, i denna föreläsning berättar han om uppväxten med rasism och intolerans mot allt som inte var hans familj, hur köksbordsrasismen fostrar en ung kille in i den rasistiska miljön. Som senare också leder in i den våldsamma nationalsocialismen.

 

4 december

Niklas Kämpargård – Leva som en bonde

Förr gick kunskapen kring hur naturen hänger ihop som ett vågskvalp från en generation till en annan. Sedan slutade vi odla, glömde hantverket och blev stillasittande på kontor. I boken "Lev som en bonde - 100 sätt att klara sig själv" får du lära dig mer om att odla, skaffa höns och bin, bygga eget utedass och att lyckas med gårdens utmaningar. Oavsett om du bor i stan eller på en stor gård på landet så finns tipsen du inte bör missa.

http://www.kampargard.com/