Kyrkeruds folkhögskola ställer in i hela landet

Kursdeltagaren Sam Lang med sin låda.

Kyrkeruds folkhögskola ställer in i hela landet

På Kyrkeruds folkhögskola ledde pandemin till distansundervisning och deltagarnas traditionella konstutställning blev i stället en konstinställning. Nu är 29 lådor inställda på olika platser runt om i Sverige och processen finns även att se på webben.

Deltagarna har arbetat hemifrån men deras individuella arbetsprocess har gått att följa under hela resans gång via en webbplats och lådornas egna instagramkonton. Andreas Bennin är konstlärare på skolan. Han är imponerad av hur bra arbetet har gått.

– Vi är jätteglada över att vi fick ge våra deltagare möjlighet till ett sånt fantastiskt slut på det här studieåret. Kursdeltagarna har mött en större publik än vad vår vanliga vårutställning brukar ha och trots att de har jobbat självständigt, långt från skolans verkstäder och kurskamrater, har engagemanget och gemenskapen varit stor.

En digital lösning skapade ett helt nytt forum. 29 tomma lådor skickades ut till kursdeltagarnas hemadresser och varje deltagare fick ett instagramkonto där arbetet skulle dokumenteras. På webbplatsen installt.com gick det sedan att följa varje lådas utveckling. Nu är resultaten klara och lådorna har ställts in på olika platser runt om i Sverige. På webbplatsen presenteras en karta för de som kan och vill besöka konsten i på plats.

– Konst handlar på många sätt om att tänka nytt och se världen med andra ögon. Våra fantastiska deltagare har löst uppgiften med stort mod och generositet och vi är mycket imponerade över vad de har skapat i och kring sina lådor, säger Andreas Bennin.

Varje deltagare har sitt eget konstnärliga uttryck så ingen låda är den andra lik. De har även haft olika utmaningar med hur de skulle få till konst i en låda.

– Jag har jobbat med att komma upp i storlek när jag skapar och att begränsas till lådans storlek kändes väldigt knepigt, berättar Sam Lang som är studerar på skolans basår. Min låda fick därför bli ett galleri i mini-format. Om jag inte kan ställa ut får jag väl helt enkelt ställa in, i lådan.

Att arbeta utan att få träffa sina kurskamrater har inte varit ett hinder för Sam Lang, det har snarare lett till insikt om att samhörighet inte har några geografiska gränser. Det digitala sättet att arbeta på har även gett mersmak hos skolans pedagoger.

– Vi kommer ta med oss detta in i kommande år, med kunskap om både undervisning på distans och digitala sätt att presentera konst för en större publik, säger Andreas Bennin.

Låda vid ÖresundsbronEn låda är inställd vid Öresundsbron, skapad av Christin Ohlsson som studerar basår på Kyrkeruds folkhögskola.