Keramikakademin

Keramik-akademin är en två-årig distanskurs för dig som vill jobba vidare med din kreativitet.

Keramik-akademin är distanskursen för dig som vill jobba vidare med din keramiska kreativitet. Syftet är att öka dina hantverksmässiga och konstnärliga kunskaper och färdigheter i de olika keramiska teknikerna.

Kursen ger dig kunskaper i tredimensionellt gestaltande i lera. Du får undersöka flera typer av lera, experimentera med olika form- och byggtekniker. I undervisningen ingår även formanalys och komposition. Du får även lära dig grunderna i engob- och glasyrlära samt brännings- och ugnsteknik. Med hjälp av form- och dekorövningar får du träna upp din materialkänsla.

Under kursens gång kommer du att få titta närmare på andra konstnärers verk och sammanhang. Du får också möjlighet och stöd i att hitta ditt eget språk och att utveckla din egen form- och färgkänsla.

Kursen är uppbyggd på fyra terminer. Varje termin har sitt egna tema, teknik och bränningsform. 

Termin 1. Temat är ”mitt hem är min borg” skulptur och modellering. Vi utgår från grundteknikerna bygga, ringla och kavla. Dekorteknik med oxider och terra sigillata. Bränningsteknik är glödugn, svartbränning och elugn.

Termin 2. Temat är ”mellan hav och land” sammansatta former. Vi utgår från teknikerna extrudering och drejning. Dekorteknik med engober. Bränningsteknik är raku och elugn.

Termin 3. Temat är ”rörelse och stabilitet” gipsform. Vi tillverkar egna gjut- och pressformar till lera. Bränningsteknik är saltbränning.

Termin 4. Temat är ”ornamentik”. Terminen inleds med en resa till Andalusien och ett besök i Alhambra i Spanien. Vi undersöker struktur och relief samt dekor- och tryckteknik. Bränningsteknik denna gång är raku och elugn.

Datum näträffar hösten 2020

Tider för samtliga närträffar

  • Fredag: kl. 17.00 – 21.00
  • Lördag och söndag: kl. 08.30 – 15.00

Förkunskaper

För att kunna vara delaktig i kursen behöver du grundläggande kunskaper i digital kommunikation, exempelvis att skicka mejl, samt ha tillgång till en dator. 

Antagning och ansökan

För att din ansökan ska behandlas krävs att den:

  • Är inskickad i tid
  • Innehåller personbevis och personligt brev

I de fall då vi har fler sökande än antal platser på kursen gör vi ett urval baserat på de sökandes behov, motivation att gå kursen samt förmåga att arbeta i grupp. Denna bedömning görs med utgångspunkt i det personliga brevet.

OBS: Din ansökan måste innehålla personligt brev och personbevis för att behandlas. Du får inget personligt mejl där skolan ber om kompletteringar, utan var uppmärksam på statusen under ”Mina ansökningar” på ansökningssidan. (För länk: se automatiskt mejlsvar som skickades när ansökningen gjordes.)

Går du termin 1 och ska fortsätta på termin 2 på samma kurs behöver du inte bifoga personligt brev och personbevis, utan skriver i kommentarsfältet nedanför: ”Går termin 1”.

Kontakt

Maria Larsson, samordnare akademier

maria.larsson@regionvarmland.se

010-83 31 340

Annie Lindgren, kurslärare
annie.lindgren@regionvarmland.se