Spinnakademien

SpinnAkademien är en distanskurs som lär dig att spinna garn och riktar sig till dig som vill lära dig mer om spinnandets och garnets möjligheter och användningsområden.

OBS! Vårterminens kurs är en fortsättningskurs som bygger på höstens kurs. Du ska ha gått höstens kurs eller ha motsvarande kunskaper. Den 15 maj finns en ny möjlighet att söka kursen från början.

Du kommer främst att arbeta med ull och du får lära dig om hur den bereds, tvättas och kardas eller kammas. Du får spinna både på slända och spinnrock – du får också prova olika typer av spinnrockar och lära dig hur de fungerar. De färdiga trådarna tvinnas till garn genom olika tekniker, för att sedan färgas. 

Under fortsättningsterminen går vi vidare och spinner nya fibrer som bomull och jak. Vi jobbar mer experimentellt och undersöker till exempel handspinningens kombinationsmöjligheter med tovning och andra garntekniker.

Datum närträffar hösten 2018:

  • Vecka 38: 21-23 september
  • Vecka 41: 12-14 oktober
  • Vecka 46: 16-18 november

Datum närträffar våren 2019:

  • Vecka 6: 8-10 februari
  • Vecka 11: 15-17 mars
  • Vecka 15: 12-14 april

Tider för samtliga närträffar

  • Fredag: kl. 17.00 – 21.00
  • Lördag och söndag: kl. 08.30 – 15.00

Förkunskaper

För att kunna vara delaktig i kursen behöver du grundläggande kunskaper i digital kommunikation, exempelvis att skicka mejl, samt ha tillgång till en dator. 

Vårterminen (termin två) är fortsättning på höstens kurs (termin ett). För att söka termin två krävs att ha gått första terminen på SpinnAkademin eller ha motsvarande färdigheter. Har du gått termin ett har du förtur till termin två.

Antagning och ansökan

För att din ansökan ska behandlas krävs att den:

  • Är inskickad i tid
  • Innehåller personbevis och personligt brev

I de fall då vi har fler sökande än antal platser på kursen gör vi ett urval baserat på de sökandes behov, motivation att gå kursen samt förmåga att arbeta i grupp. Denna bedömning görs med utgångspunkt i det personliga brevet.

OBS: Din ansökan måste innehålla personligt brev och personbevis för att behandlas. Du får inget personligt mejl där skolan ber om kompletteringar, utan var uppmärksam på statusen under ”Mina ansökningar” på ansökningssidan. (För länk: se automatiskt mejlsvar som skickades när ansökningen gjordes.)

Går du termin 1 och ska fortsätta på termin 2 på samma kurs behöver du inte bifoga personligt brev och personbevis, utan skriver i kommentarsfältet nedanför: ”Går termin 1”.