Ullakademin

Ullakademin är en nybörjarkurs för dig som vill skaffa grundläggande kunskaper i olika tovningstekniker och lära dig mer om ull. Kursen pågår under en termin med fyra närträffar.

Hantera ull i alla dess former

Under träffarna får du lära dig mer om hantverksmässig och konstnärlig användning av ull.

På skolan finns utrustning för att tova, spinna, karda och blendingboard. Det finns möjlighet att arbeta med olika trycktekniker och att väva i ram eller med pinnväv.

Kursen ger stora möjligheter till utbyte av erfarenheter, samarbete och nätverksbygge. Undervisningen ger dig både hantverksmässiga och konstnärliga erfarenheter samt bidrar till goda förutsättningar för fortsatt utveckling i textilt hantverk.

Två av närträffarna kommer att ledas av Christina Ekelund och två av Erik Torstensson.

Kursen går under en termin och består av fyra gemensamma träffar under hösten på Kyrkeruds folkhögskola i Årjäng.

De fyra närträffarna har följande datum

  • 25-27 augusti
  • 22-24 september
  • 27-29 oktober
  • 24-26 november

De områden vi kommer att arbeta med under närträffarna är tovade bilder, sittdynor och tavlor. Tredimensionellt skapande som bruksföremål och figurer. Färgning av ull och färglära samt olika sätt att skapa ytor i ull.

Det finns tolv platser till kursen.

Kursmål

  • Grundläggande kunskaper och färdigheter inom de uttryck och tekniker som presenteras på varje kurstillfälle.
  • Förståelse för materialens och redskapens påverkan på uttryck och kvalitet.
  • Visa på ullens olika uttrycksmöjligheter, förbereda för eget skapande samt vidare estetiska studier.

Sök här

Om mig Christina Ekelund, lärare på Ullakademin

Jag har en stor vana och mångårig erfarenhet av pedagogiskt arbete på Kyrkeruds folkhögskola sedan 1975. Mitt ämnesområde är Textila tekniker och dess egenskaper för gestaltning.

I min egen konstnärspraktik arbetar jag med stickmaskinen, fiberblandningar och mönsterspråk. Jag är medlem i Arvika konsthantverk.

Här medverkar jag i Tovning och Handspinning på Kyrkeruds Ullakademi.

Om mig Erik Torstensson, lärare på Ullakademin

Jag har frilansat på heltid som textilkonstnär och pedagog inom textila hantverk sedan 2012. Idag driver jag olika kurser på distansutbildningar på Kyrkeruds folkhögskola i tovning och handspinning. Jag hade min första utställning med konsthantverk 2008 och har sedan dess ställt ut någon eller några gånger per år. Jag har en masterexamen i textilkonst från Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs Universitet och har arbetat med ull i närmare 20 år.


Ansök här

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?