Till startsidan

Ullakademin

Ullakademin är en nybörjarkurs för dig som vill skaffa grundläggande kunskaper i olika tovningstekniker och lära dig mer om ull. Kursen pågår under en termin med fyra närträffar.

Hantera ull i alla dess former

Under träffarna får du lära dig mer om hantverksmässig och konstnärlig användning av ull.

På skolan finns utrustning för att tova, spinna, karda. Det finns möjlighet att arbeta med olika trycktekniker och att väva i ram eller med pinnväv.

Kursen ger stora möjligheter till utbyte av erfarenheter, samarbete och nätverksbygge. Undervisningen ger dig både hantverksmässiga och konstnärliga erfarenheter samt bidrar till goda förutsättningar för fortsatt utveckling i textilt hantverk.

Kursen går under en termin och består av fyra gemensamma träffar under hösten på Kyrkeruds folkhögskola i Årjäng. Närträffarna kommer att ledas av Christina Ekelund och Erik Torstensson.

Det finns 12 platser till kursen.

De fyra närträffarna har följande datum

  • 23-25 augusti
  • 27-29 september
  • 18-20 oktober
  • 22-24 november

De områden vi kommer att arbeta med under närträffarna är: Tovade bilder, sittdynor och tavlor. Tredimensionellt skapande som bruksföremål och figurer. Färgning av ull och siden. Olika sätt att skapa ytor i ull.

Kursmål

Utbildningen ska leda till att du:

  • fått grundläggande kunskaper och färdigheter inom de uttryck och tekniker som presenteras på varje kurstillfälle.
  • fått förståelse för materialens och redskapens påverkan på uttryck och kvalitet.
  • fått förutsättningar för eget skapande
  • fått förberedelse för vidare konstnärliga studier.

Om mig Christina Ekelund, lärare på Ullakademin

Porträtt Christina Ekelund

Christina Ekelund

Jag har en stor vana och mångårig erfarenhet av pedagogiskt arbete på Kyrkeruds folkhögskola sedan 1975. Mitt ämnesområde är textila tekniker och dess egenskaper för gestaltning.

I min egen konstnärspraktik arbetar jag med stickmaskinen, fiberblandningar och mönsterspråk. Jag är medlem i Arvika konsthantverk.

Här medverkar jag i Tovning och Handspinning på Kyrkeruds Ullakademi.

Om mig Erik Torstensson, lärare på Ullakademin

Porträtt Erik Torstensson

Erik Torstensson

Jag har arbetat på heltid som textilkonstnär och pedagog inom textila hantverk sedan 2012.

Jag hade min första utställning med konsthantverk 2008 och har sedan dess ställt ut någon eller några gånger per år, bland annat på Gotlands konstmuseum, Rydals museum och Not Quite i Fengersfors.

Jag har en masterexamen i textilkonst från Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs Universitet och har arbetat med ull i närmare 20 år. I mitt konstnärskap arbetar jag ofta med bilder av mönster. De slits, förstörs eller försvinner i ett dunkelt fjärran.

Kontaktinformation

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor eller funderingar.

E-post: kyrkerud@regionvarmland.se