Sommarkurser 2020

Kyrkeruds folkhögskola har av tradition en gedigen sommarkursverksamhet. Kurserna riktar sig till dig som vill prova på eller fördjupa dina kunskaper inom något estetiskt område.

Utbildningsort: Kyrkerud, Årjäng  

Observera! Alla ordinarie sommarkurser 2020 är inställda för att minska smittspridningen av covid-19.

(Om du har skickat in en ansökan kommer du att få mer information via mejl.)

Nyhet!

Vi erbjuder sommarkurser på distans 2020:

"Utforskande måleri" - Erika Bergström:  måndag 8 juni - torsdag 18 juni (FULLTECKNAD)

"Den blomstertid nu kommer" -  Anneli Pihlgren: måndag 22 juni - tisdag 30 juni (FULLTECKNAD)

"Spinna på håll" - Erik Torstensson:  måndag 22 juni - fredag 3 juli (FULLTECKNAD)

"Porträttmåleri i olja" - Marie Levin:  måndag 3 augusti - onsdag 12 augusti (FULLTECKNAD)

 

Anmälan: senast 17 maj

Kostnad: 100 SEK ( Serviceavgift)

Vi erbjuder sommarkurser på distans. Här nedan kan du läsa hur du ansöker och kursbeskrivningar till fyra sommarkurser på distans. I kursbeskrivningarna står också vilken utrustning du behöver för att kunna delta på distans. 

Mejla din ansökan till : sommarkyrkerud@regionvarmland.se

Följande behöver vi ha i din anmälan:

  • Vilken kurs det gäller
  • För-och efternamn
  • fullständigt personnummer
  • Gatuadress, postnummer och ort
  • en fungerande mailadress
  • Telefonnummer
  • Vilken kommun du är folkbokförd i samt i vilket län

Välkommen med din ansökan senast 17 maj!

Kontakt:

Lisa Johansson 010-83 31 356 eller Charlotte Bennetoft 010-83 31 351

sommarkyrkerud@regionvarmland.se

 

Distanskurs

"Utforskande måleri!" (FULLTECKNAD)

Kurstid: måndag 8 juni - torsdag 18 juni

Kurslärare och konstnär: Erika Bergström

Kursbeskrivning

Vad är måleri och vad kan det vara?

I denna kurs utforskar vi tillsammans vad måleri är och kan vara. Vi utforskar färg, material, tekniker och frågeställningar, allt utefter vad kursdeltagarnas intresse ligger i. Exempelvis tittar vi på format, oväntade materialval eller hur måleriet kan anspela på den arkitektur och miljö vi befinner oss i. Kursen formas efter din nyfikenhet och innefattar hur vi kan förhålla oss till färg, material, objekt, rum och kropp. Kursen är ett processbaserat arbete med måleri. Du arbetar där du kan, i ateljén, på gatan, i skogen eller i ett hörn av lägenheten. Du tar dig an måleri så som du har möjlighet till, allt är tillåtet.

Under kursen kommer individuell handledning ges. Tanken är att vi delar med oss av processen som sker under kursens gång. Då kursen riktar in sig på att göra och din kreativa process ges handledning under arbetets gång och inte endast när arbetet är klart. Här finns utrymme för att utforska måleri och tänja på gränserna.

Kursen vänder sig till dig som målat tidigare eller dig som är nybörjare, nyfiken och konstintresserad. Kursen sker digitalt men vi ses ändå genom mail och nätbaserat mötesrum, därför behöver du tillgång till dator. Du behöver också en kamera eller mobilkamera för att kunna dokumentera ditt måleri och din process, som är grund för handledning och diskussion. Vi fördjupar oss i hur samtida målare arbetar och tittar på hur ditt arbete kan förstås genom detta. Vi har ett antal gemensamma tillfällen då föreläsningar, genomgångar och frivilliga reflektionsrundor sker.

Jag som leder kursen heter Erika Bergström och är konstnär med en kandidat- och masterexamen i Fri Konst från Konstfack i Stockholm. Jag har även 90 hp i pedagogik och har arbetat inom flertalet pedagogiska verksamheter, med kurser samt workshops i konst och måleri. Min egen praktik kretsar kring frågor om måleri som arena och fenomen men framförallt genom den fysiska handlingen- måler.

Välkommen till kursen och att utforska ditt måleri! Vänligen Erika

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Distanskurs

"Spinna på håll" (FULLTECKNAD)

Kurstid: måndag 22 juni - fredag 3 juli

Kurslärare och textilkonstnär: Erik Torstensson

Kursbeskrivning

Det här är en kurs som är helt på distans och till för dig som vill lära dig mer om att spinna eget garn. Kursen är till stor del upplagd med individuellt arbete och individuell handledning via videosamtal med kursläraren. Det finns också möjlighet att diskutera med de andra kursdeltagarna genom ord och bild i forum-format eller att träffas genom videolänk. Eftersom kursen är individuellt upplagd är alla välkomna oavsett förkunskaper. Kanske har du aldrig provat att spinna förut och vill få hjälp med att köpa eller göra egna sländor och lära dig grunderna i handspinning. Eller så har du spunnit en del redan och vill få utmaningar i form av nya tekniker eller material. Det går också bra att jobba med ett speciellt projekt eller att spinna garner för att sticka eller väva med.

Vi går också igenom var det går att få tag i bra fibrer för att spiunna och tips på litteratur och instruktionsvideos på Youtube.

Kursen består av en välkomstträff, två individuella handledningssamtal och en gemensam avslutande presentation av deltagarnas erfarenheter. Det finns även viss möjlighet att kontakta kursledaren mellan tillfällena för att diskutera lösningar och få svar på frågor. Samt att få hjälp innan kursstart med information om införskaffande av material och redskap om det behövs.

För att kunna gå den här kursen är det bra om du har tillgång till en dator och webbkamera. Du behöver också själv införskaffa det material och de redskap du vill använda under kursen.

Jag som leder kursen heter Erik Torstensson och är utbildad textilkonstnär och har under de senaste åren frilansat som pedagog inom textila hantverkstekniker på fibernivå. Tillsammans med Christina Ekelund har jag startat och driver Spinnakademin på Kyrkeruds folkhögskola. I min konstnärliga praktik jobbar jag med allt från performance och installation, till textil bild och digital jacquardväv. Inom handspinning har jag främst inriktat sig mot ull och jobbar med garner både som skulpturala objekt och mer hantverksmässigt som att spinna garner för vävning eller spetsstickning.

Välkommen till "Spinna på håll"! Vänligen Erik

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Distanskurs

"Den blomstertid nu kommer" (FULLTECKNAD)

Kurstid: måndag 22 juni - tisdag 30 juni

Kurslärare och konstnär: Anneli Pihlgren

Kursbeskrivning

Bejaka blomstermålaren inom dig! Precis i högsommartid när blomsterprakten är som störst på våra ängar och i våra trädgårdar anordnar vi en kurs i blomstermåleri. Detta är en kurs där vi närmar oss blomman inom konsten på olika sätt. Vi studerar hur blommor skildrats genom tiderna, både som symbol, vetenskapligt objekt och som omtyckt motiv. Vi använder även blomman som utgångspunkt för egna färg-och formstudier.

I kursen arbetar vi med att utveckla vars och ens eget måleri. Du får individuell handledning och verktyg i att få syn på din egen process samt vägledning i ditt eget konstnärliga arbete. Du bör ha målat förut och ha en viss vana vid att arbeta självständigt. Du väljer själv fritt i vilket material du vill arbeta med: olja, akvarell, kritor, akryl, tempera eller vad du önskar. Under kursen delar vi också med oss av gruppens erfarenheter och arbeten. Vi har ett antal gemensamma nätbaserade träffar med föreläsningar, genomgångar och diskussioner.

Kursen passar både den nyfikna nybörjaren som den mer erfarne som vill komma vidare i sitt arbete. Kursen sker digitalt och på distans via mejl och ett nätbaserat mötesrum som du får tillgång till under kursen. Du behöver tillgång till dator och en digitalkamera eller mobilkamera för att kunna följa kursen.

Jag som leder kursen heter Anneli Pihlgren och har en masterexamen i Fri Konst från Konsthögskolan Valand i Göteborg. Jag har stor vana och mångårig erfarenhet från pedagogisk arbete på konstskolor och museer. Bland annat har jag under ett tjugotal år verkat som kursledare på Kyrkeruds folkhögskola. Min konstnärliga praktik är främst fokuserad på måleri, teckning och rumsgestaltning.

Låt dig ledas och inspireras med naturen som förebild!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Distanskurs

"Porträttmåleri i olja" (FULLTECKNAD)

Kurstid: måndag 3 augusti - 12 augusti 2020

Kurslärare och konstnär: Marie Levin

Kursbeskrivning

Under de här kursdagarna kommer jag att vägleda dig i tradionellt oljemåleri och temat är porträtt, antingen ett självporträtt eller på någon annan person, eller på ett djur. De färger jag vill att ni använder kommer du få mer ingående information om i ett senare välkomstbrev och jag kan försäkra dig om att de är fantastiska i sitt kraftfulla pigment (Old Holland, Sennelier och Beckers). Helt enkelt en mycket spännande "enkel palett" som många mästare utgått från.

Varför jag tycker den färgpaletten är både fiffig och fantastisk, är för att färgerna svarar fint tack vare deras höga kvalité och att arbeta med ett begränsat antal färger ger oss en lektion färglära i praktiken. Om du saknar någon kulör lägger du givetvis till den och vi utvecklar paletten efter hand och utifrån var och ens nivå.

Vi kommer att gå igenom hur ett ansikte är uppbyggt rent anatomiskt och proportionellt och vad som är viktigt att fokusera på för att få det så likt som möjligt - om det är ditt mål.

Andra tekniker som följer oljemåleri såsom att använda sandpapper, lasering och att spänna på duk på spännram kommer vi också att gå igenom under de här dagarna.

Oavsett vad ditt personliga uttryck i ditt måleri är, så är den här kursen en utmärkt övning för att gymnastisera seendet, utveckla din upplevelse och kunskap vad gäller färg och form samt att få en möjlighet att gå in i en djupare koncentration med mitt stöd.

Kursen kräver lite andra saker av dig som deltagare än vad en fysisk kurs på Kyrkeruds folkhögskola hade gjort och det är följande:

God uppkoppling på nätet samt någon vana av att hantera dator och mobilkamera. Vi kommer att arbeta/ses via ZOOM (en mötesplats på nätet som du får en inbjudan till via en länk av mig) och med en mobilkamera behöver du kunna ta bilder av dina verk. Du behöver ha ett Facebook-konto eftersom jag kommer att skapa en privat grupp(ingen annan varken ser eller kommer in på den). Eftersom jag gör en del instruktionsfilmer löpande under våra dagar tillsammans, kan jag där med lätthet lägga upp filmerna, bilder, länkar och vi kan alla kommentera och "mötas" där. Vi kommer också att kunna ses en och en via FaceTime. I dagsläget är det den bästa lösningen även om jag är medveten om att Facebook inte är en optimal mötesplats för alla.

Jag som håller i kursen heter Marie Levin och är ansvarig för Kyrkeruds distanskurs, Målarakademin, samt håller kurser i egen regi. Jag har gått på olika konstskolor på 80-talet och under senare tid har jag gått kontinuerligt i lära hos andra verksamma konstnärer vilket jag tycker är väldigt berikande. Jag arbetar även med att ta emot porträttbeställningar. 

Jag har redan hunnit hålla några kurser på heldistans och det har fungerat förvånansvärt väl och jag hoppas även den här sommarkursen på distans kommer att ge dig det du längtar efter.