På plats vecka 26

Alla kurser på plats vecka 26 är fem dagar långa.
Kostnader: Se information nedan

Sista ansökningsdag: 2 maj (senare ansökan i mån av plats)

Sy i linne  (FULLTECKNAD)

Olja och akryl

Målarglädje  (FULLTECKNAD)

Drejning för alla (FULLTECKNAD)

Brodera naturen (FULLTECKNAD)

Här ansöker du


 

Sy i linne

Kursledare: Sonja Öhman

Sy dina egna kläder i detta fantastiska material. Vi konstruerar enkla modeller och syr klänningar, skjortor, byxor, västar... så mycket vi hinner med under veckan.

I kursen ingår mönsterkonstruktion, sömnad, materialkunskap tygberäkning och en massa roliga idéer m.m.

Du behöver inte ha några förkunskaper för att gå den här kursen men även om du har sytt en del tidigare kommer du att lära dig mycket.

Eftersom de finns många olika projekt i gruppen så får du stor inspiration och kunskap av vad de andra kursdeltagarna gör.

Material finna att köpa på plats.

 

Om mig, Sonja Öhman

Jag heter Sonja Öhman och är textilmakare med eget företag sedan 70-talet. Jag jobbar med att designa linnekläder och är yrkeslärare i sömnad på gymnasiet. Sedan 10 års tid håller jag i sommarkursen sy i linne. Materialet inspirerar – linne är ett fantastiskt material att arbeta med.

 

 


 

Olja och akryl

Kurslärare:Niklas Eneblom

Vi utgår från lusten att göra bilder och har en fortlöpande diskussion i gruppen. Varje kursdeltagare instrueras individuellt utifrån dennes förutsättningar med återkommande besök vid staffliet.

Några gånger varje kursdag pratar jag allmänt om mina tankar runt de problem man stöter på inom måleriet.

Om möjligt tittar vi återkommande på målningar både från samtidskonsten och det historiska måleriet. Vi studerar hur andra konstnärer löst problem som kan uppstå i en målning. Problem kan bland annat vara komposition, skuggor och bilddjup.

Varje deltagare väljer egna motiv att måla. Det kan vara alltifrån medtagna foton, det fantastiska landskapet runt Kyrkerud eller varför inte påbörjade målningar man fastnat med.

Tanken är att alla efter kursens slut ska ha nya kunskaper, inspiration till eget fortsatt måleri och kanske en eller ett par egna fina målningar.

 

Om mig, Niklas Eneblom

Jag som leder kursen heter Niklas Eneblom och är utbildad vid Konsthögskolan Valand i Göteborg. Jag har varit återkommande sommarkurslärare på Kyrkeruds folkhögskola i drygt 10 år. Övrig tid ägnar jag mig åt egen konstnärlig verksamhet, företrädelsevis oljemåleri. Jag samarbetar med Galleri Magnus Karlsson i Stockholm.

 

 


 

Målarglädje

Kursledare: Geir Yttervik

Om kursen

Upptäck din potential och acceptera det perfekta i det operfekta och flyktiga. Upplev glädjen i det som länge varit förbisett, både i egen process och i naturen runt oss.

Det här är en kreativ kurs för dig som vill utvidga din konstnärliga horisont och upptäcka glädjen i att uttrycka dig fritt inom måleriets möjligheter. I kursen ingår komposition, färglära och konsthistoria.

Det blir övningar i olika tekniker. Det krävs inga förkunskaper utan bara målarglädje och nyfikenhet. Kursen utgår ifrån den nivå var och en befinner sig på. Vi kommer att jobba med form, färg, ljus och skugga.

Vi ska utgå ifrån metoder som gör måleriet enklare och mer lustfyllt. Du lär känna färgerna och tränar upp ögat och handen för att finna fram till ny inspiration. I några uppgifter ska vi fånga atmosfären till platsen vi befinner oss på. Kursledaren kommer att ge individuell vägledning under arbetets gång. Varje dag avslutas med gemensam genomgång av kursdeltagarnas arbeten.

 

Om mig, Geir Yttervik

Jag som håller i kursen heter Geir Yttervik och arbetar figurativt i olja och akvarell, ofta i stort format. Bilderna är berättande men utan att berätta hela historien. Jag har haft ett flertal utställningar i Norge och Sverige. Jag undervisar i måleri, färglära och teckning på Einar Granums Kunstfagskole i Oslo och har även lång erfarenhet av undervisning på högskolor och konstkurser.

 

 


Drejning för alla

Kursledare: Karin Nyström

Om kursen

Denna kurs är för dig som vill lära dig grunderna och glädjen i drejning. Vi går igenom knådning, centrering, drejning av grundformer som cylinder och skål, beskickning samt olika sätt att göra handtag på en form.

Under kursen varvas demonstrationer med enskild handledning där du får tid att öva drejning i din egen takt.

Vi har gemensamma genomgångar då vi lär oss tillsammans men det mesta av tiden arbetar du själv vid din drejskiva.

Målet med kursen är inte en färdig slutprodukt utan att finna glädjen i själva drejandet och att inspireras av varandra.

Om mig

Jag heter Karin Nyström och är verksam som keramiker på heltid, utbildad på Leksands Folkhögskola samt Kolding Designskole i Danmark. Mitt företag har jag haft sedan 2002 i Deje. Jag är medlem i två kooperativ, Arvika konsthantverk och Kaolin i Stockholm. Min tillverkning består i huvudsak av brukskeramik i lergods.

 

 

 

 

 

 


 

Brodera naturen

Kursledare:Emma Ihl

Om kursen

Under vecka 26 utforskar vi och inspireras av naturen vi har runt omkring oss. Hur ser blomman egentligen ut? Hur sitter skalbaggens ben? Vi kan välja att titta på exakta detaljer eller bara låta oss inspireras av färger, former eller någon detalj.

Vi ger oss ut i markerna runt skolan och om vädret tillåter tar vi med oss broderimaterial ut och påbörjar ett broderi på backen. Vi arbetar i ylle, bomull och lin med applikationer, stygn och pärlor och blandar friskt för att få till den rätta känslan. Inget är förbjudet, vi är här för att utforska, testa och ha roligt.

Under kursen kommer vi att gå igenom materiallära, mönsteröverföring, stygnkunskap, applikationer, våtspänning och montering. Allt material ni behöver till kursen kommer antingen finnas att köpa på plats till förmånligt pris eller gå att låna av mig. Det går även bra att ta med eget material för den som vill.

 

Om mig:

Jag heter Emma Ihl och är egenföretagare med två utbildningar i bagaget: Lärarutbildning med textil inriktning och Ledarskap i slöjd och kulturhantverk. Dessutom har jag studerat broderi både på Handarbetets vänner och på Västerbergs folkhögskola.

Annars arbetar jag med att sprida broderiet genom kurser, både som ett sätt att bevara hantverket, men också för de effekter hantverket kan ha vid exempelvis stress, ångest, smärta och depression.