Film - Skapande och produktion

Film på Molkoms folkhögskola är en tvåårig utbildning för dig som vill arbeta professionellt med att skapa och producera film. Vi åker utomlands både år 1 (för Filmfestival i Portugal) och år 2 (för undervattensfilmning och dykcertifiering).

 

Utbildningsort: Molkom
Längd:
2 år, 4 terminer
Kurstyp:
Särskild kurs
Studietakt:
100 %
Start:
augusti
Sista ansökningsdag:
15 april
Antagningsprov:
Genomförs under maj och juni
Studiestödsnivå, CSN:
Eftergymnasial nivå
Internat:
Ja

Från och med hösten 2018 är undervisningen både på engelska och svenska då vi öppnar upp för utländska studenter.

År 1

Under år 1 arbetar du med grunderna inom inspelning. Efter år 1 kommer du att kunna planera och skapa ett fungerande material inför efterbearbetningen. Manus och dramaturgi är viktiga ämnen och du lär dig att utveckla inspelningsmanus. Under år 1 används den senaste digitaltekniken och du lär dig bland annat att arbeta med Sony FS7 samt får en introduktion i Staging & Blocking. Vi gör också studieresor, bland annat till filmfestivaler.

År 2

År 2 fokuserar på de två inriktningarna regi och foto. Det gör det möjligt för dig att fördjupa dig inom ditt specialområde; regi, manus, foto/ljus, producentskap eller redigering. Teori om ledarskap och gruppdynamik ingår som en påbyggnad från det första året. Du arbetar i större grupper vilket innebär att du förbereds inför branschens olika krav. Det ingår också praktik som innebär en stor möjlighet till ytterligare fördjupning men även en chans till framtida uppdrag. Under år 2 arbetar du med Sony F55 (PL Mount med sex olika objektiv), Steadicam (med certifikat) och får dessutom bekanta dig med undervattensfotografering och flygfoto. Du kommer även att få arbeta med att utveckla och producera en webbserie, samt få erfarenheter av att jobba med VR i filmsammanhang.

Här kan du recensera din utbildning

Kontakt med filmbranschen

Under utbildningens gång anlitas yrkesverksamma och experter inom olika områden, exempelvis manusförfattare, dramaturger, skådespelare och regissörer. Studiebesök på mässor, filmfestivaler (kan vara t.ex. Göteborg, Uppsala, Novemberfestivalen) och platser där man producerar film, tv och teater ingår också. Vi samarbetar även sedan länge med Region Värmlands filmkonsulenter.

Tidigare år har en studieresa till Malta eller Grekland arrangerats under år 2. Syftet med resan har varit att ta dykcertifikat och därmed få en introduktion till undervattensfotografering, samt att spela in film(er). En resa planeras även för kommande läsår, eventuellt till Italien i stället för Grekland.

Ansökan och antagning

Vi strävar efter en jämn fördelning av kön, ålder och etnisk bakgrund. Vi söker också dig som har tidigare erfarenhet av film – från medieprogrammet på gymnasiet eller andra former av filmarbete. Validering av arbetslivserfarenhet kan ske. Du måste ha treårig gymnasieutbildning (eller motsvarande) när du söker. 

Om ansökan

För att din ansökan ska vara giltig måste du även skicka in:

 • Personbevis
 • Personligt brev (Beskriv varför du söker, vem du är, vad du gjort inom området)
 • Betyg på senaste högsta utbildning (Ex gymnasium)
 • (Eventuella) arbetsintyg (Intyg från de senaste arbetsplatserna om vad som ingått i tjänsten)
 • Referenser (Ej familjemedlem eller nära kompis)
 • Tidigare erfarenhet
 • Digitala kopior av arbetsprover. Det kan vara manuskript, foton, filmer.

Till din ansökan ska du bifoga en filmidé och ett manus. Om du har en film på DVD eller som en digitalkopia ska du bifoga denna i H264-format. Kom ihåg att kontrollera att den går att spela upp från skivan. Du kan också e-posta en fungerande länk till ditt arbete på Internet. Dina arbetsprover ska visa prov på din förmåga att uttrycka dig.

Utbildningens innehåll

Under utbildningens gång får du göra ett stort antal filmer som du sedan kan använda i ditt CV. Flera av dem genomförs som produktioner tillsammans med skolans skådespelare. Utbildningens fokus ligger på innehåll och berättande så en stor del av tiden ägnas åt analys och kritik av egna och andras arbeten. Du kommer att få prova många av rollerna i en filmprocess och du får även lära dig grunderna inom egenföretagande.

Under utbildningen läser du följande ämnen:

 • Digital videoteknik, inspelning och efterbearbetning (redigering, postproduktion)
 • Bildberättande och bildkomposition
 • LjussättningLjudinspelning, efterbearbetning
 • Regi, kommunikation och stresshantering
 • Dramaturgi, analys och manusskrivande
 • Filmhistoria
 • Produktionsmetoder och marknadsföring
 • Produktionsplanering, budget och inspelningsplanering
 • Projektmetodik