Till startsidan

Mellan 30 augusti och 16 september pågår ett tre veckor långt demokratiprogram på Ingesunds folkhögskola som genomförs med stöd av organisationen ”#vi måste prata”. Vi välkomnar alla kursdeltagare och personal på de olika aktiviteterna.

Program

Torsdag 2 september - Valdag

Omröstningar utifrån de förutsättningar som gällde före 1921. Efteråt firar vi demokratins hundra år med musik och tårta. Hela skolan har också fokus i studierna på demokratin genom historien, demokratin nu och demokratin i framtiden. Som stöd för våra demokratistudier använder vi ”#Vi måste pratas” samtalskort om demokrati.

Torsdag 9 september - Edna Eriksson föreläser under temat Demokratisk beredskap, om att försvara demokratin i praktiken

Livestreamad föreläsningen som följs av kursernas gemensamma reflektioner. Förutom deltagare och personal på Ingesunds folkhögskola är även Molkoms, Kristinehamns, Klarälvdalens och Kyrkeruds folkhögskolor inbjudna att ta del av föreläsningen. Edna Eriksson har länge arbetat med demokratifrågor och är en av grundarna av MR-stiftelsen. Edna Eriksson är idé- och strategiutvecklare av mänskliga rättigheter och har länge verkat som utbildare, konsult och föreläsare. Hon har ett förflutet på en rad departement och myndigheter och verkat inom kulturpolitiken som tjänsteperson och utredare. Hon är ordförande i ”MR-Stiftelsen.

OBS! Nytt datum: Torsdag 23 september - Demokratiprogrammets finaldag - fylld av aktiviteter och alla tangerar demokratin och dess uttryck

Under förmiddagen blir det tipspromenad på skolans naturstig, klotterplank, direktval, plakatverkstad, workshop med rörelse, workshop om demokratins hjältar och workshop om normkritik. På eftermiddagen placerar vi klotterplank, plakat och resultat av workshops så det bildar en demokratiskog på gården. Kulturinslag framförs från entré-området och vi tillkännager vinnarna av tipspromenaden och direktval. Vi knyter ihop demokratiprogrammet med olika kulturinslag som förberetts av allmän kurs svenska som andraspråk och lärarbandet.

Aktiviteter som pågår hela perioden

  • Skolbiblioteket skyltar med ”demokratilitteratur”.
  • Tips om demokratisk litteratur, film, musik med mera på lärplattformen It’s Learning.
  • Kökspersonalen medverkar i tre kortfilmer där personalen presenterar programveckornas torsdagsmenyer kopplat till hållbarhet och demokrati. kan ses på It’s Learning.
  • Alla deltagare erbjuds få testa hur det är att gå till en vallokal och rösta i allmänna val, sex personer i skolans personal får utbildning i att vara röstmottagare och kunna bemanna vallokalen som ställs i ordning i Gamla matsalen.
  • Vi passar också på att informera våra deltagare om skolans olika arbetsgrupper och forum som skolan gärna vill att fler kursdeltagare deltar i.