Folkhögskolor i Värmland / Nyhetsarkiv / Gå in via en portal till självhushållarens värld i Rottneros Park

Gå in via en portal till självhushållarens värld i Rottneros Park

Ett gäng studerande från kursen självhushållning har nu gjort en egen idéträdgård som går att besöka på Rottneros park under sommaren.

Trädgårdens tema är självhushållning, mer specifikt de olika delarna som ingår i utbildningen. Trädgården är en fysisk manifestation som visar upp vad kursdeltagarna får lära sig under sin utbildning, och ger en inblick även i självhushållarens värld.

Kursen går ut på att inspirera till en högre grad av självförsörjning och att hushålla med resurser. Under utbildningen får kursdeltagarna verktyg för att utveckla en kreativt skapande livsstil på landsbygden, just de verktygen har skaparna av idéträdgården tagit till sig och använt nu.

I idéträdgården, liksom i utbildningen, ingår:

  • Trädgårdsodling
  • Boende och byggnation
  • Småskaligt skogsbruk
  • Småskaligt lantbruk och djurhållning
  • Förädling och förvaring av livsmedel

Nyfiken på hur det ser ut?

Här finns till exempel träd, en saftamaja, blommor, mossa, örter, medicinalväxter, mjölkkannor, grönsaker och annat "skräp", som träbitar som blivit över när skolans andra kurser sågat träd. Tillsammans visar det upp den mångfald som naturen är så beroende av, och självhushållaren likaså.

– Det är inte helt perfekt, precis som naturen. Vi vill ta vara på vad vi har och se möjligheter i det. Att jobba tillsammans med naturen är viktigt som självhushållare, säger kursdeltagarna.

Rottneros parks webbplats kan du se öppettider om du är nyfiken på att besöka idéträdgården.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?