Folkhögskolor i Värmland / Nyhetsarkiv / Dela med dig av din relation till Finnskogen
Vy uppifrån på stor färgglad målning på marken

Julia Riordan är konstnären bakom målningen

Dela med dig av din relation till Finnskogen

”Vad är Finnskogen för dig?” – det är frågan som i projektet Skogsliv ställer till allmänheten. Som inspiration för att svara på den frågan har konstnären Julia Riordan skapat ett konstverk på den gamla skolgården vid Torsby Finnskogscentrum i Lekvattnet. Nu kan du vara med och bidra, både på plats och digitalt.

- Syftet med Skogsliv är att vi under projekttiden ska samla in, bevara och förmedla nya berättelser om Finnskogens natur och kulturhistoria. Julias gatukonst blir en del i bevarandet av berättelserna, säger Lisa Carlsson som är projektledare vid Klarälvdalens folkhögskola.

Konstverket är nästan 60 m2 stort och täcker en del av asfalten på den gamla skolgården som fortfarande finns kvar utanför Finnskogscentrum.

- Uppdraget var att utifrån min konstform tolka finnskogen och skapa en ny berättelse via en markmålning utanför Finnskogscentrum. Ett väldigt spännande uppdrag för mig som konstnär från Värmland att få lära känna och inspireras av en sådan betydelsefull plats, säger Julia Riordan.

Vad är Finnskogen för dig – bidra till projektet med dina egna reflektioner

Finnskogen har sedan länge varit ett levande område. Människorna som har levt här och de som har betraktat och dokumenterat platsen har bidragit till de historier som idag utgör vår bild av Finnskogen. Men vad är Finnskogen idag? Är den som den ”alltid” har varit? Har de gamla förutsättningarna skapat nya möjligheter och nya berättelser? Vi vill med hjälp av ditt bidrag hjälpa till att bygga på den berättelse-bank som ligger till grund för det arbete som pågår med att göra Finnskogen till ett UNESCO Världsarv.

Du kan bidra genom att dela med dig av historier, minnen, bilder, sånger eller något annat uttryck du gillar. Du kan ha bott här i hela ditt liv eller kommit i kontakt med Finnskogen för första gången idag. Inget är i sammanhanget ointressant. Till exempel: ”Min första kontakt med Finnskogen…”, ”Jag kommer ihåg när…”, ”Min syn på Finnskogen idag…” Eller måla en bild med ord; Vad är Finnskogen för dig?
Du har fram till 31 december på dig att bidra.

På Värmlands museums webbsida hittar du ett formuläret där du kan lämna din berättelse

- Vi gillar tanken på kontrasterna som ett sådant här konstverk skapar. Inte bara rent visuellt här mitt ute i skogen, utan förhoppningsvis även i folks medvetande under lång tid framöver. Vi hoppas att många tar chansen och delar med sig av sina egna berättelser från Finnskogen, säger Daniel Olsson, besöksmålsutvecklare på Värmlands Museum.

Bidragen som samlas in kommer att bevaras och användas för att förmedla nya bilder och berättelser om Finnskogen. Till exempel är dessa berättelser väldigt intressanta för det arbete som görs för att placera Finnskogen på UNESCOs lista över världsarv. Insamlingen pågår under hösten 2021 och konstverket kommer att kunna beskådas fram till det att snön lägger sig över Lekvattnet.

Mer information hittar du på Värmlands Museums webbplats

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?