Jag vet att jag redan har haft covid-19, kan jag delta ändå?
JA, absolut! Vi är intresserade av att så många som möjligt deltar, även om man tidigare testats positivt med PCR och/eller serologi. Att inkludera såväl personer som testats positivt, negativt eller inte testats alls är viktigt för att vi skall kunna få en verklighetsnära bild av hur vanligt det är med genomgången infektion i hela gruppen. Att även du med sedan tidigare verifierad infektion deltar är också viktigt för att kunna undersöka hur vanligt det är med kvarvarande antikroppar efter genomgången infektion.
Kommer jag att få svar på mitt antikroppstest?
JA, men eftersom ett stort antal analyser planeras utföras och det nu är semestertider kommer dessa att svaras ut successivt, och provsvaret kan dröja upp till fyra veckor.
Varför skall jag delta i studien?
Kunskap om hur utbredd covid-19 är i olika grupper i samhället är viktig inför det fortsatta pandemiarbetet. Genom att på ett strukturerat sätt samla in resultat på serologiska antikroppstester kopplade till frågor om hur man exponerats för viruset sedan pandemins start, förekomst av symtom överensstämmande med covid-19 samt genomgången provtagning finns det möjlighet att få fram information som kan bidra till förståelse av hur infektionen spritt sig bland vårdens medarbetare. Så genom att delta får du inte bara svar på om jag har antikroppar mot SARS-CoV-2, utan du hjälper också Region Värmland i det fortsatta pandemiarbetet.
Är jag immun om jag har antikroppar mot covid-19?
Förekomst av antikroppar talar för genomgången infektion, men eftersom covid-19 är en ny sjukdom finns inga långtidsdata om immunitet. Data talar för viss immunitet, men det är oklart hur länge den varar eller hur bra den är. Mer information finns på folkhälsomyndighetens webbplats
Kan jag ändra mitt beteende om jag har antikroppar mot covid-19?
Inga tester är 100% säkra, och immunitetsläget är fortsatt oklart. Du skall fortsatt följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. En vägledning finns hos Folkhälsomyndigheten.
Hur kommer provtagningen att gå till?
Provet beställs och tas via patientens egen provtagning (1177.se).
Frågeformulär och samtyckesblankett fylls i i samband med provtagningen och skickas tillsammans med provröret till Avdelningen för klinisk mikrobiologi, CSK.
Jag vill gärna ta ett antikroppstest, men är inte intresserad av att fylla i frågeformuläret. Kan jag delta ändå?
Ja. Frågeformuläret i denna studie är ett komplement till patientens egen provtagning. Ju fler svar vi får in, desto bättre helhetsbild får vi av covid-19 pandemin hittills inom den värmländska sjukvården, men deltagande är frivilligt och påverkar inte möjligheterna av att ta ett antikroppstest.