Josef arbetar som filmkonsulent

Det finns inget som kan förmedla känslor och värderingar lika bra som film. Det menar Josef Nyberg, filmkonsulent på Region Värmland. Hans jobb går ut på att möjliggöra för värmländska filmare att berätta sina historier.

Emily Norlings film "Allt vi äger" var en av flera värmländska filmer som visades på Göteborgs filmfestival i februari 2019. I sin film följer hon två missbrukare som färdas mellan Stockholms tunnelbanestationer, avgiftningskliniker och offentliga toaletter.

Josef Nyberg fick in tre scener för lite drygt ett år sedan och insåg ganska snabbt att den var ett fantastiskt exempel på den nya generationens dokumentärfilm. 
– Det Emily gör är att dela med sig av tankar och erfarenheter från en värld som inte så många har sett eller vill se. Hon berättar en historia om människor i samhällets utkant samtidigt som hon utelämnar sig själv helt och hållet. Det är en naken berättelse.

Fler får komma till tals

Backar vi bandet ett trettiotal år var film och tv-industrin en homogen historia. Sedan dess har något hänt, om än långsamt. 
– Jag skulle säga att det är en demokratifråga, vems historier får berättas? I och med teknikskiftet har alla möjlighet att nå ut och det är nu vi kan bryta gamla mönster på riktigt. Ju fler perspektiv som speglas desto bättre för en nyanserad världsbild, säger Josef Nyberg. 

– Jag har varit verksam inom tv- och filmindustrin i 20 år och har en har en god insyn i filmarnas värld och spelregler. Det är bra eftersom jag har ett kontaktnät som jag använder när jag försöker vägleda filmare om hur man livnär sig på sitt yrke. 

De kulturella värdena är viktiga, men också de ekonomiska. Film är ett yrke att livnära sig på, som vilket yrke som helst. 
– Vissa av våra satsningar går ut brett, som filmen om den vita älgen. Men 800 000 visningar på SVT, är det finare eller fulare än att visas för lika många på Youtube? Det är viktigt att vi öppnar dörrar för de som vill utforska nya plattformar och ser affärsmöjligheter i det.

Grejen med film

– Det finns inget som kan förmedla känslor och värderingar lika bra som film.