Undersköterska

Som undersköterska består ditt jobb i att ta hand om sjuka människor eller stötta människor som har svårt att klara sig själva i vardagen. Arbetsuppgifterna och arbetsplatserna varierar, men omsorg och omvårdnad är alltid kärnan.

Undersköterska tar blodtryck.

Det kan handla om att hjälpa patienterna att tvätta sig och klä på sig. Du jobbar också med att bädda, dela ut mat, kontrollera temperaturer, mäta blodtryck, ta prover, lägga om sår och fylla på material i förråden. 

Som undersköterska kan man arbeta inom en rad olika verksamheter inom Region Värmland, exempelvis akutsjukvård, psykiatrisk vård eller på en vårdcentral. Region Värmland är en stor arbetsgivare som innebär att det finns en mängd möjligheter för dig att utvecklas. Vi är en lagom stor och sammanhållen sjukvårdsorganisation med korta beslutsvägar som gör att du kan se helheten och vara med och påverka.

Studera vid Vård- och omsorgscollege

Om du vill arbeta som undersköterska kan du utbilda dig genom att studera vid Vård- och omsorgsprogrammet inom gymnasieskolans Vård- och omsorgscollege. Man kan även läsa Vård- och omsorgsprogrammet genom Komvux. 

Arbetsplatslärande (APL)

Vård- och omsorgsprogrammet varvar teoretiska delar med praktiskt lärande på plats i vården, så kallad arbetsplatslärande (APL). Du gör cirka 12 veckor APL fördelat på tre tillfällen. Praktiken ger dig möjlighet att pröva dina teoretiska kunskaper i yrkeslivet. Under kursen Akutsjukvård är du till exempel på en vårdavdelning vid någon av sjukhusen inom Region Värmland. Då är fokus på att du ska lära dig hur en undersköterska på ett sjukhus arbetar.

En handledare som stöd

Under din praktiktid har du alltid en handledare som stöd. Handledaren hjälper dig du på ett tryggt sätt får chans att utveckla dina yrkeskunskaper och få arbetslivserfarenhet. För att du på bästa sätt ska få en verklighetsanpassad och kvalitetssäkrad praktik samverkar vi tillsammans med Vård- och omsorgscollege.

Möt huvudhandledare Baraka Kiwera som själv var praktikant för några år sedan. 

Handledare och praktikant bäddar patientsäng.

 

Möt Olle som arbetar som undersköterska

Ge patienterna ett bra bemötande och omhändertagande. För undersköterskan Olle Björk är det vad jobbet går ut på.
– Då känner jag att jag gjort något värdefullt, säger han. Se filmen och läs intervjun med Olle. 

Undersköterska tar blodtryck.