Konstenheten i samarbete med Barn- och Ungdomskliniken

Gustav 11 år, patient på Barn- och Ungdomskliniken, visade sina bilder på Centralsjukhuset.

Gustavs fjäril

© Gustav Viklund, Fjäril

Utställningen pågick 9 mars – 9 maj 2016.

Gustav Viklund

Under hösten 2015 fick Gustav Viklund diagnosen Hodgkins lymfom och behandlas på Barn- och Ungdomskliniken i Karlstad. När lekterapeut Elisabeth Olsson fick se Gustavs bilder, tog hon kontakt med oss på Konstenheten. Hans utställning visas från och med den 9 mars utanför Konsthall Spisrummet på Centralsjukhuset i Karlstad.

– När man som barn blir sjuk under en längre tid, är det viktigt att ta vara på ”det friska” som ger glädje och kraft att orka med tuffa undersökningar och behandlingar. Gustavs kreativa förmåga har med all säkerhet en läkande kraft för honom själv, likväl som för de som får nöjet att njuta av hans alster, säger Elisabeth. 

Skicklig tecknare

Gustav har alltid gillat att måla och teckna och använder sig av både blyerts och akvarell, även om han föredrar blyerts. Han tecknar gärna djur. Gustav är tekniskt skicklig och har en väldigt fin förmåga att använda sig av gråskalan - på ett finstämt sätt.

Gustavs stora intresse just nu är att sköta om sitt saltvattensakvarium. Några av bilderna i utställningen föreställer just fiskarna som bor där.